New blog up! – Ensimmäinen blogipostaus

Blog goals, #fitnessjourney and why now

Welcome welcome welcome!

This is my new blog. Before I start pouring out all the valuable information (read: rambling about my life), let me tell you exactly why I decided to start a blog.

Oh! Let me warn you – this is a long introductory post. Though the end of it is in Finnish. There. You have been warned.

First of all, I’m not trying to achieve anything GRAND with my blog. I am not a personal trainer or a lifestyle coach, and I can’t say I know much about fitness and nourishment. I practice what I read and learn from others. I am what you call an average Joe, or Jane in this case.

The reason I started this blog was to keep myself on the right track what it comes to staying healthy, getting in shape, and eating right. I want to learn more about what makes my body work, learn what kind of workouts keep me motivated and see what fitness principles I could stick to. And I think blogging can be a great tool for that. And it’s FUN!

Let me tell you something about my fitness journey.

In the past I have had phases when I get excited about one type of workout (let’s say for example Bodycombat, because I totally love it and it is totally exhausting) and I do the workout for about 2-3 times a week for a few months and then I get tired and bored and drop it. What happens next is I spend weeks not exercising and eating like I have just broke up with a boyfriend.

Also I have been on different (luckily not so many) diets and tried different eating trends but every time I have lost weight with the help of them, I have gained twice as much back. That is the reason behind me being the same weight for about 10 years now. Which is totally fine and not fine at the same time.

So now, I am aiming at having a balanced and wholesome diet that allows me to eat things I love without actually restricting me much. And I want to be consistent with my training without getting bored. And I love words like ”balance” and ”wholesome”, so probably I will be using them more in the future.

What I want to do with my blog is to introduce my journey towards a healthier and fitter me. I don’t want to say a better me, because I know I’m good enough already – #bodypositivity! I have never not liked my body. However, my physique has been at a point where I have not felt comfortable. And I have not reached my goals in the past to the extent that I was completely happy.

So, I want to exercise my mind and my willpower, to guide myself with the help of this little blog towards achieving a healthier body and mind. This means that besides all the fitness and nutrition jibber-jabber I will also focus on other thing happening every day, positive and negative, in other words keeping it all nice and balanced.

Why make a blog now? You ask.

Well, I was actually planning to start my blog a year ago when I was super motivated and full of energy and planning to do all sorts of things and be in the best shape of my life!

Then life happened!

And suddenly there was no motivation or time or energy to be doing any things extra. I am not saying I have time NOW (because you know the older you get, the shorter the days feel), but this has been at the back of my mind for a long time and I just really wanted to write about what interests me, especially now that I have been training with great motivation and getting my habits right for over a year. And just to be straight with you guys:

I just turned 30.

So you might as well call this my 30s existential crisis.

I hope you, my dear readers, will have fun reading whatever comes next, as I stumble through this jungle I call fitness life. Let’s all hope it will happen with some awesome results.

Love,

-Elina

hoorayforsquats_face


Hei kaikki!

Tämä on ensimmäinen blogipostaukseni täällä. Onpas jotenkin jännää.

Jos luet tätä, olet todennäköisesti eksynyt tänne monen mutkan kautta. Tai sitten olet paras ystäväni, jonka pakotan oikolukemaan näitä minun tekstejäni. Tai jos luet tätä vuonna 2020, ja olen se kuuluisa bloggari blogiurani huipulla, niin mitä luultavammin olet se uskollinen lukija, jonka mielestä tämä on maailman paras blogi, ja siksi KAIKKI postaukset on luettava. Myös tämä ensimmäinen.

Mutta jos laskeudutaan nyt hetkeksi maan pinnalle ja kerrotaan heti alkuun, että olen vain tavallinen tallaaja, joka päätti alkaa kirjoittaa asioista, jotka kiinnostelee. Kuten treenaaminen, syöminen (niin siis ylipäätään syöminen), jaksaminen, nukkuminen, ja eläminen yleensäkin. Se olisi ikävää jos sellainen ei kiinnostelisi.

Vaikka kirjoitan edellä olevista asioista, en ole millään tavalla asiantuntija. Kirjoitan omista kokemuksistani, asioista joista olen lukenut ja joita minulle on opetettu. Jos haluat oppia syömään tai liikkumaan oikein, suosittelen PT:n tai ravintoasiantuntijan palkkaamista. Jos haluat seurata tällaisen perusmimmin elämää ja kirjoittelua siitä, miten selviän treenimaailman haasteista ja omista rajoituksistani, kokkailen nannaa ja vähemmän nannaa ruokaa, ja intoilen kyykkäämisestä ja kaiken maailman asioista, niin tämä blogi on just SULLE.

Aika hyvä myyntipuhe, eikö? Perusmimmit ja perusjantterit FTW.

Minun treenihistoriani on aika sekalainen, lapsena rakastin hiihtämistä (!) ja koripalloa (vaikka olen vain 164 cm) ja synnynnäisen hengitysongelman vuoksi vihasin juoksemista. Olen kuitenkin aina rakastanut liikkumista. Nykyään rakastan myös juoksemista, vaikka on se välillä aika tuskaista. Rakastan myös sohvapottuilua ja Netflixia, pitäähän elämässä olla tasapainoa.

Suhteeni ruokaan onkin sitten hieman monimutkaisempi. Facebook-termein:

It’s complicated.

Blogin avulla onkin tarkoitus pohtia sitä, mitkä valinnat toimivat omalla kohdallani parhaiten ja samalla jakaa näitä kokemuksia teidän kanssanne. Tasapainoisen, monipuolisen ja toimivan ruokavalion etsiminen alkakoon.

Joten tervetuloa seuraamaan blogiani, nauramaan ja tuskailemaan kanssani kun navigoin tässä fitness-elämän labyrintissa parempiin tuloksiin, terveellisempään elämään ja hyvään tasapainoon elämässä.

Halit ja kuullaan pian!

– Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s