Goals 2018 – Eat clean and save the world.

(in Finnish below)

To continue with my Goals 2018 – I’d like to put a spotlight on clean eating.

EAT CLEAN was my goal already last year and it continues to be in 2018. By eating clean I don’t mean eating only raw food, or never eating deep fried spring rolls or French fries ever again.

Oh, speaking of deep fried things – have you tried a deep fried Snickers bar?  OH. MY. GOD. Sorry, got distracted by the thought. I very much like deep fried things.

My clean eating goals are:

 • Make veggies your friends.

Because veggies are awesome, as we all know. I’ve already made friends with broccoli, green beans and brussels sprouts, I can introduce them to you too!

 • Don’t be afraid of bread and pasta.

As long as they are whole grain, they won’t hurt you.

 • Eat more organic, locally produced foods.

In our grocery store there are salads produced just a few kilometers away. I mean, I can eat clean AND reduce my food’s carbon footprint. How awesome is that.

 • Don’t eat meat.

This used to be “eat less meat” but then I stopped eating meat, so now it’s like this. No meat zone. When I ate meat, the goal was also to “eat less cold cuts and bacon” – that’s a good tip for you, my carnivore readers. By the way, one of the reasons I stopped eating meat, is because meat production takes a toll on the environment big time. If going vegetarian means I can help to preserve our planet, then why the hell not?

 • Read the ingredients list.

If there are too many ingredients in a protein bar or a package of porridge, then there’s probably many ingredients that I don’t want inside my body. Usually there’s a lot of added sugar, food additives and colorants. I don’t need my food to look like it’s dipped in unicorn, unless the color is natural. Preservatives are a whole different story, because most of the time they are necessary for food to stay fresh.

”I don’t need my food to look like it’s dipped in unicorn.”

 • Eat less sugar.

I’m going to be straights with you guys – I do eat sugar. I LOVE Fazer chocolate which Finland is so proud of. And for the good reason. But I try to eat raw chocolate instead. I don’t know if I have mentioned, but sometimes I could die for a piece of Goodio. Also I have sold my soul to Salted Caramel ice cream from Lohilo, which is sweetened with only natural sugars. Also I’ve tasted ice cream from Fravocado, which is vegan and is sweetened only with organic agave nectar, and I could not recommend it more. YUM!

One more goal for 2018 is:

Don’t stress about food.

Eating 80% clean and 20% dirty (you know what I mean) is a good guideline. I used to worry too much about food. For example, having a strict diet and going to a party was difficult. I would suffer for a week or two limiting by calories and all of a sudden I would have the chips bowl all to myself for the whole evening and not even realize that.

That’s what restricting myself too much led to – extreme craving for chips. And then scolding myself about eating too much of them.

This year is all about finding a good balance in eating and fixing my relationship with food. Learning that healthy food is not a punishment and unhealthy food is not a reward. Allowing myself to have a treat now and then. Being consistent with keeping a balanced diet. Like my mum used to say: “All in moderation”.

”Healthy food is not a punishment. Unhealthy food is not a reward.”

Let me know in the comments if you are planning to reduce meat consumption, going fully vegetarian or maybe even vegan this year!

Love,

Elina

Hoorayforsquats_avocados

hoorayforsquat_localfood2

hoorayforsquats_salad

Hoorayforsquats_localfood


Tavoitteet 2018 käsittelyssä ja tällä kertaa aiheena SYÖMINEN. Eikä mikään tahansa syöminen vaan puhtaasti syöminen!

Puhtaasti syöminen eli clean eating oli tavoitteena jo viime vuonna ja pysyy edelleen tavoitelistallani. Se ei tarkoita pelkästään raakaruuan syömistä tai kieltäytymistä roskaruuasta. Mielestäni Mäkkärin uutukainen McVegan silloin tällöin perjantaisin on ihan täysin OOKOO. Uppopaistettu ruoka on myös ihan fine, kunhan ei nyt joka viikko sillä mässäile.

Puhtaasti syöminen vuonna 2018 tarkoittaa minulle näitä asioita:

 • Syö enemmän kasviksia.

Kasvikset ovat ehdottomasti parasta ravintoa. Mitä enemmän väriä, sitä parempi!

 • Syö pastaa ja leipää.

Täysjyväpasta ja täysjyväleipä ovat hyviä kuidun lähteitä ja sisältävät hitaita hiilihydraatteja, joten nälkä pysyy hyvin poissa eikä verensokeri nouse liikaa.

 • Syö enemmän lähellä tuotettua luomuruokaa.

Niin cittareissa kuin meidän lähikaupassakin myydään usein lähellä tuotettuja tuoreita salaatteja ja vihanneksia. Ne on helppo napata kauppareissulla kärryyn ja vähentää samalla ruuan hiilijalanjälkeä.

 • Älä syö lihaa.

Viime vuonna tavoitteena oli syödä vähemmän lihaa, mutta koska lopetin sen syömisen kokonaan kesällä, tavoitteenani on nyt jatkaa samaan malliin. Lihansyöjänä tavoitteena oli aikoinaan vähentää leikkeleiden ja pekonin syömistä, ja voisinkin suositella sitä kaikille lihansyöjäystävilleni.

Yksi syy, miksi lopetin lihansyönnin oli se, että lihantuotannon vaikutukset ympäristöön ovat melko tuhoisat. Tosin Suomessa tilanne näyttäisi olevan paljon parempi kuin muualla Euroopassa. Kuitenkin, jos olemalla kasvissyöjä voin auttaa maapallon tilaa, niin se on ns. win-win situation.

 • Lue tuoteseloste.

Jos ostamassani protskupatukassa tai puuropaketissa on hirveän pitkä luettelo valmistusaineita, niin mitä todennäköisemmin suurin osa on sellaisia, mitä en halua kroppaani tunkea. Näitä ovat ainakin lisätty sokeri, väri- ja lisäaineet. Joissakin mysleissä saattaa olla yli 20g sokeria sadassa grammassa, eli kannattaa pitää se mielessä, kun seuraavan kerran menet ostamaan terveellistä mysliä.

 • Syö vähemmän sokeria.

Myönnän – en ajatellut kieltäytyä sokerista, vaikka se kuuluu puhtaasti syömisen “sääntöihin”. Tykkään suklaasta, tosin olen pikkuhiljaa vaihtanut Fazerin sinisen Goodion raakasuklaaseen. Yritän nauttia makeita herkkuja, joissa on vastaaviin tuotteisiin verrattuna huomattavasti vähemmän sokeria. Esimerkiksi Lohilon proteiinijäätelöt, jotka on makeutettu mm. hedelmäsokerilla ja kaakaolla, sekä Fravocadon vegaaniset jäätelöt, jotka on makeutettu agave-nektarilla.

Lisäksi syömiseen liittyvä tavoite näin yleisesti:

 • Älä stressaa ruuasta.

80/20 on hyvä periaate, mitä tulee syömiseen, ja siitä on myös todella helppo pitää kiinni. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että 80% ajasta syödään terveellisesti ja loput ajasta voidaan syödä vähän rennommin. Ennen murehdin syömisestä ihan liikaa, ja ajoittain se myös kostautui. Sinnittelin viikon-pari tiukalla dieetillä, jonka jälkeen saatoin suunnata bileissä suoraan sipsikulholle ja istua se sylissäni loppuillan. Sipsihimo oli ns. todellinen.

Tänä vuonna tavoitteena on siis jatkaa tasapainon etsimistä. Haluan parantaa suhtautumistani ruokaan ja päästä pois siitä ajattelutavasta, että terveellinen ruoka on rangaistus ja epäterveellinen ruoka on jonkinlainen palkinto. Haluan opetella syömään rennosti ja sallia itseni syödä kaikenlaisia ruokia ilman syyllisyyden tunnetta. Kohtuudella.

Mitä tavoitteita sinulla on syömisen suhteen? Aiotko kenties vähentää lihansyöntiä tai alkaa kasvissyöjäksi? Kerro ihmeessä kommenteissa!

Elina

Yksi vastaus artikkeliiin “Goals 2018 – Eat clean and save the world.

 1. Paluuviite: Kohti ensi vuoden tavoitteita – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s