Goals 2018 – Go running, they said. It will be fun, they said.

(in Finnish below)

Running – you either love it or hate it. Just like avocados. I happen to love both now. So I have made some running related goals for this year and would like to share them with you. If you’re too lazy to read this, just skip towards the end of the text.

Let me tell you lil’ somethin’ about my history with running:

I USED TO HATE IT.

Since I was little, I’ve had inspiratory stridor. When I breath in, the airway is obstructed which makes louder noise than usual. For those who know me, you know that I sound out of breath even when speaking. So when I work out, I sound like I’m having an asthma attack.

In school I usually exceled in sprints but sucked big time in long distance running. So for many years I just avoided running. And sure as hell didn’t run for fun.

As a grown-up I gave running a second chance.

About 10 years ago when my then boyfriend, now husband decided we should go for a run, I had my most traumatic running experience. I don’t think we even ran that far, but there were definitely hills. Steep hills. I remember that I was so out of breath, I sat there almost crying and gasping for air. Apparently I sounded like Darth Vader, because still to this day, when I get out of breath, he starts to imitate him (or me).

But then running just started happening:

  • In 2012 or 2013 I started running! I got a training plan which involved running so I just had to give it a go. Man, it was torture.
  • In 2014 I ran my first ever 10k (1:20). Okay, it was also torture with lots of hills and the heat (it was CHANNING TATUM hot) but the feeling after the run was awesome.
  • In 2015 I ran my second 10k (1:10). I think there was only one hill, which explains the time.
  • In 2016 I got into lifting weights and developed more muscle. I was focusing on beefcaking so no running happened that year.
  • In 2017 I signed up for three running events with intention to run more that year. I didn’t practice AT ALL because I just wanted to lift weights. However, I participated in three coaching sessions and run my third ever 10k in freezing cold (1:16). Another 10k that year was about a month later in hot weather with the same time. Again one month later I ran another 10k and improved my time by 2 minutes.

This year I really want to get better. My dream of running 10k in under 60 minutes is still alive and kicking. My execution plan is to practice at least once a week (preferably on Sundays).

To keep myself motivated I have already signed up for 3 running events:

  1. 10k in Helsinki on 28th of April so in only 3 months! Helsinki10
  2. 10k in Turku on 18th of August: Paavo Nurmi Marathon
  3. 21k in Turku on 22nd of September: Ruissalojuoksut

Yep, that last one is a half marathon. I mean I’m not getting any younger so prolonging this is not a solution. So I am running a half marathon this autumn!

NOW TO THE BEST PART!

First, if you want to challenge yourself and second, if you want to support me with this goal, sign up for the above events. Or just one. Or none, it’s up to you.

If you decide to start running, send me a message and we can go run together! I’m not much of a talker (or runner) but I promise I’m a lot of fun! I trip and fall sometimes so entertainment is granted.

If you sign up for the above events, show support to Hooray For Squats, and join team HFS. 

If you still hesitate, let me tell you:

Team support is everything! Maybe we’ll even get TEAM SHIRTS! *woop woop whaaaaat?*

Anyway, I’m excited about running again and I will try to keep in mind that:

A bad run is better than no run.

Cheerios!

Elina

hoorayforsquats_running3hoorayforsquats_running2


Juoksu lajina jakaa mielipiteitä. Sitä joko rakastaa tai sitten sitä vihaa. Itse olen monen mutkan kautta oppinut rakastamaan sitä. Niinpä tänä vuonna kirjoitin ylös muutamia tavoitteita juoksemiseen liittyen.

Mutta ensin kerron muutaman asian omasta juoksuhistoriasta.

Ennen VIHASIN juoksua. Ja PALJON.

Pienestä asti olen kärsinyt sisäänhengitysvaikeudesta. Tästä syystä kun hengästyn treeneissä, niin kuulostan siltä, että kuolema on lähellä. Tämä johtuu siitä, että hengitysteissä on jokin, mikä estää ilmaa vapaasti kulkeutumasta keuhkoihin.

Yläkoulun liikunnassa pärjäsin kyllä hyvin pikajuoksussa, mutta kun piti lähteä pidemmälle lenkille, olin melkeinpä aina hännillä.

Aikuisena päätin kuitenkin antaa juoksulle tilaisuuden.

Ehkä traumaattisin muisto juoksemisesta on 10 vuoden takaa, kun nykyinen mieheni halusi lähteä yhdessä lenkille. Silloin halusin tietenkin tehdä vaikutuksen, enkä halunnut selitellä ”tilaani”. Juoksemaan oli lähdettävä! Ei siinä mennyt kauaa, kun happi alkoi loppumaan ihan totaalisesti. Haukoin ilmaa naama punaisena ja taisin kuulostaa aika pahalta, koska siitä päivästä lähtien aina kun hengästyn, mieheni alkaa matkia Darth Vaderia.

Vasta vuonna 2012 tai 2013 aloitin juoksemaan ”kunnolla” ja sen jälkeen olen osallistunut 10 km juoksutapahtumiin vuosina 2014, 2015 ja 2017. Vuonna 2016 innostuin voimaharjoittelusta ja meinasin unohtaa juoksemisen täysin. Aikani on pysynyt melko samana nämä vuodet, johtuen luultavasti siitä, että en ole pitänyt juoksuharrastusta mitenkään prioriteettina.

Tänä vuonna haluan panostaa juoksemiseen paljon enemmän! Unelmani onkin juosta kympin alle tuntiin. Jotta saavutan tavoitteeni, olen päättänyt käydä juoksemassa vähintään kerran viikossa. Jotta motivaatio pysyy yllä, olen ilmoittautunut kolmeen juoksutapahtumaan:

Ruissalossa meinaan juosta puolikkaan. Kyllä vaan, nyt sen aika on koittanut. Pelkkä ajatuskin kauhistuttaa, mutta olen jo muutaman vuoden halunnut tehdä sen. Ja mitä pidempään sitä venyttää, sitä pahemmalta se tuntuu.

NYT SE TÄRKEIN ASIA!

Jos haluat haastaa itsesi ja jos haluat tukea minua tässä tavoitteessa – ilmoittaudu johonkin näistä tapahtumista. Tai vaikka kaikkiin!

Jos kaipaat kävely-, hölkkä- tai juoksuseuraa, laita ihmeessä kommenttia tai viestiä. Voi olla että mennään melko hitaasti, mutta lupaan, että hauskaa tulee olemaan. 

Jos päätät ilmoittautua näihin juoksutapahtumiin, merkkaa joukkueeksi HFS eli Hooray For Squats. Ai miksi? No koska ryhmähenki on eteenpäin ajava voima, joka motivoi treenaamaan ja jaksamaan maaliin asti. Suunnitelmissa on jopa hankkia tiimipaidat!

2018 mennään vauhdilla eteenpäin!

Elina

 

2 vastausta artikkeliin “Goals 2018 – Go running, they said. It will be fun, they said.

  1. Paluuviite: Ystävänpäivän tarjouksia juoksijoille – Hooray for Squats

  2. Paluuviite: Kohti ensi vuoden tavoitteita – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s