Training update | Ellun treenikuulumiset

(In Finnish below)

I can’t believe that one third of 2018 is already gone! My theory about getting older = time running faster is definitely true. And you probably noticed that I’ve been very inactive with my blog, too. You see, my inspiration has been lost for some time now and I don’t usually do scheduled posts. But my squat-sense is tingling and telling me that it’s all about to change.

Reflecting on the past month is becoming a trend. As well as setting monthly goals. Well, apparently I suck at that and to be honest, I’ve been busy actually doing things. (Okay okay, I’m just bitter I don’t have time to actually plan my life). Anyhow, let me reflect on the past 4 months in terms of my TRAINING.

Elina-hoorayforsquats

January started with a BANG. I did countless hours of various workouts: Crossfit, Bodycombat, Power, Core, HIIT the ground, Yin Yoga, Performance Strenght, climbing and running. I went to a trial workout for TFW Transformation and signed up to start the training in February. All in all a very active month!

In February I took it easy, mainly because I felt really burned out with work and training. I focused more on getting rest, attending various events and being with my friends. I think I trained less than 10 hours this month. Eventually I caught a very annoying influenza. I was waiting forward to Crossfit Open and doing my best but had to take it very easy. It’s really not fun to train with a running nose.

March had more structure what it comes to training. On Mondays TFW Transformation, on Thursdays TFW Hurricane and on Saturdays Crossfit Open. I managed to squeeze in other workouts as well and ended up having only 1-2 rest days a week. During March I really wanted to get back into routine of waking up at 6 am to train early. And I did succeed, but only for a few weeks.

April sucked. Well for me at least. First week of April was promising. I did yoga a few times, as well as Hurricane, Crossfit and Cycling. I was supposed to train for my 10k run but hurt my back while moving furniture. Then I spent the entire week at home resting, as doctor ordered. After that I could only train my arms and chest so that’s basically all I did for the rest of the month. I went running a couple of times but man, how unprepared was I for Helsinki10. However, I ran and I survived!

painot-hoorayforsquats

crossfitopen-hoorayforsquats

barebells-hoorayforsquats

April highlights:

TFW Turku & Vitamin Well Prepare workout 17.4.2018. I trained only my upper body, but it was so much fun! It was nice to see my old training buddies too.

Teamfit11’s outdoor workouts at Paavo Nurmi Stadium 19.4.2018. We did some running and strength training. Running felt really bad, but I’m so happy the snow has finally melted and I can train outside.

Fun Run workout 23.4.2018. I decided to give this running group a try, even though I don’t know anyone. It was challenging to keep up with the group, but it will get easier for sure.

Helsinki10! 28.4.2018. My first 10k race this year, and there are just too many similarities with last year’s first 10k race. Almost without practice and with no expectations what so ever, but loved every bit of it!

My training with Matilda. One of my goals this year is to do a pull-up and get my eating habits more structured so I volunteered to be one of Matilda’s clients as she studies to become a sports instructor. I really enjoy our training sessions together and feel the results, so can’t be more excited about the next few months!

What now?

In May there are some very cool sports events I will take part in and there will definitely be more running. I will report in more details later on! Also my summer vacation starts in only 3 weeks! WOHOO!

Btw, if you haven’t yet signed up, you can still sign up for the following running events and come run with me:

  1. 10k in Turku on 18th of August: Paavo Nurmi Marathon
  2. 21k in Turku on 22nd of September: Ruissalojuoksut

Let me know your plans for May and are you maybe planning to run more / attend events / lift weights / just chill?

Love,

Elina

rings-hoorayforsquats


Hip hei hellurei!

Nyt on sellainen juttu, että tämä hiljaiselo blogissa saa riittää. Inspiraation ja ajan puutteelle ei tietenkään voi mitään, mutta nyt on niin paljon juttuja mistä haluan kirjoittaa ja niin monta kivaa tapahtumaa tiedossa, että kohta saatte musta ihan tarpeeksi. Havahduin siihen, että kolmasosa vuodesta on vierähtänyt ohi ihan hetkessä enkä ole laittanut paljon mitään treenikuulumisia. Niinpä ajattelin kerrata, että mitä sillä saralla on oikein tapahtunut.

Tammikuu oli hyvin vauhdikas ja kävin treenaamassa tosi monipuolisesti: treenikalenteriin mahtui Crossfit, Bodycombat, Power, Core, HIIT the ground, Yin Yoga, Performance Strenght, kiipeily ja juoksu. Kävin testaamassa TFW Transformation -tuntia ja ilmoittauduin helmikuun pienryhmään. Lepopäiviä tuli vietettyä vain muutama viikossa.

Helmikuussa oli pakko vähän hidastaa, koska työt ja treenit alkoivat käydä liian raskaiksi. Keskityin enemmän lepoon, kavereiden näkemiseen ja muihin tapahtumiin. Treenitunteja taisi kertyä alle 10, jonka jälkeen lenssu iski ja oli pakko ottaa iisimmin. Halusin loistaa Crossfit Openissa (halusin näyttää itselleni että hei, you can do it) mutta oli pakko kuunnella kehoa ja suoriutua kroppaa kuunnellen.

Maaliskuussa sain hyvän rytmin takaisin ja viikkokalenteri treenien suhteen oli selkeä: ma – TFW Transformation (ihanan Eevi Teittisen ohjaamana), to – TFW Hurrikaani, la – Crossfit Open. Oli ihanaa päästä taas treenin makuun ja herätä aamukuudelta.

Huhtikuu oli ihan peestä, ainakin omalla kohdallani. Alkukuusta treenasin monipuolisesti ja tarkoituksena oli myös valmistautua Helsinki10-juoksuun, mutta sitten pam! Siirrettiin himassa vuodesohvaa ja seuraavana päivänä selkäkipu oli niin paha, että lekurin kautta viikon sairasloma ja kunnon mömmöt päälle. Mitä tästä opimme? No ainakin sen, että nostoergonomia pitäisi olla kunnossa ennen kuin lähtee nostamaan. Ja ironista kyllä, selkä ei mennyt treeneissä. Lopputulos oli se, että loppukuun pystyin treenaamaan vain yläkroppaa ja sitä sitten tein. Ennen 10 km juoksua kävin tekemässä muutaman tosi iisin pikkulenkin, mutta kyllä mä siitä juoksusta silti elossa selvisin. Oli ihana sää ja hyvät kengät alla, ja kyllä se kroppa vaan jaksaa.

Tässä kuussa olisi tiedossa paljon enemmän juoksua ja muutama tosi kiva tapahtuma, josta pääsette lukemaan myöhemmin. Nyt kun olen herännyt tähän kevääseen ja saan itsestäni enemmän irti, lupaan päivitellä blogia vähän useammin 🙂

Btw, jos et ole vielä ilmoittautunut, niin ilmoittaudu ihmeessä seuraaviin juoksutapahtumiin ja tule juoksemaan mun kanssa:

  1. 10k in Turku on 18th of August: Paavo Nurmi Marathon
  2. 21k in Turku on 22nd of September: Ruissalojuoksut

Mitä treenejä sinä aiot tehdä toukokuussa? Tai mihin tapahtumiin olet osallistumassa? Laita kommenttia alle!

Mukavaa viikonloppua!

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s