When staying still is the answer – Ei minkään tekemisen taito

(in Finnish below)

Happy International Yoga Day!

Having dealt with some physical and emotional pain for the past year I have found yoga to be a huge part of my recovery. In a way I find refuge in yoga as it helps to clear my mind and completely relax my body. For me yoga is not about perfecting my asanas or elevating my mind to higher spheres, at least not yet. For me yoga has been a healer and a therapist.

I do yoga occasionally, but for the past week I’ve been using my one week pass to Yoga Nordic Turku almost every day to really let my body rest and recover after sinusitis. I was super annoyed, when I got sinus infection on my last week of summer vacation, because I was planning to run and do crossfit and go swimming. Instead I just watched Netflix, ate and slept badly, and had no energy whatsoever.

In Yoga Nordic Turku I mainly did Hot Yin Yoga, but also tried Air Yoga for the beginners. I thought Hot Yoga was not my thing because I sweat so easily. I thought I would feel really uncomfortable. But during the class I almost forgot I was sweating as I focused more on clearing my head of thoughts, keeping my breathing relaxed and stretching my muscles. Yin Yoga focuses on stretching the connective tissues of the body during long deep poses. After this class I always feel relaxed, light and bit sleepy.

Air Yoga was an exciting experience. The class itself was quite versatile: there was stretching, rocking back and forth, planking and hanging. Then at some point I found myself hanging upside down, with the fabric only supporting my hips. The feeling of blood rushing to my head is weird but cool at the same time. The silk fabric causes a lot of pressure to the hips, which I found painful at first, but got used to it quickly. I even tried the pigeon pose 🙂 The savasana in the end was my favorite, as we were all just relaxing in our own cocoons of fabric.

hfs_ilmajooga_joogapaiva
Air yoga, Yoga Nordic Turku
IMG_3888
Enough hammocks for everyone
hfs_vihreatee_jooga
Green tea after yoga class
hfs_yoganordic_joogastudio
A cozy place to chill and shop yoga stuff

My week pass to Yoga Nordic turned out to be one of the best experiences this year, as I got to know me better and let my mind and body truly relax. I realized once again the importance of recovery and that I should let my body rest, even if I have the energy to do another killer workout. Visiting these yoga classes for the past week I found it really comforting that it is OK to just be.

Other things I learned from our yoga instructors during my classes:

 • No pain, no gain is BS. During yoga pain is not the answer, so be gentle.
 • Focus only on yourself, and not others. Our bodies are all different and are capable of different things.
 • During yoga close your eyes, focus on your breathing and listen to your body.
 • Clear your mind of thoughts. The past and the future are all irrelevant; this moment of stillness and doing nothing is all that matters right now. Time actually runs faster in the 5 minute pose when you don’t think about anything.
 • Thank yourself for taking the time, allowing your body to recover and relax. Healing and nurturing your body is important in our achievement-centered culture.
IMG_3893
Reception, Yoga Nordic Turku

Are you planning to celebrate the International Yoga Day? All you have to do is put your yoga mat on the floor, maybe find a good yoga exercise online and enjoy the flow. Or book a yoga class at your gym. I am planning to visit Yoga Nordic’s Hot Yoga class one last time and enjoy every second of it.

Happy asanas everyone!

Elina

hfs_jooga_yoganordic
Found my happy place

Hyvää kansainvälistä joogapäivää!

Viimeiseen vuoteen on mahtunut niin fyysisiä kuin henkisiä vastoinkäymisiä ja jooga on ollut minulle apuna paranemisessa. Olen löytänyt joogasta keinon paeta arkipäivän kiireitä ja ajatuksia, kun olen päässyt tyhjentämään mieleni ja rentouttamaan kehoni täydellisesti. Kun joogaan, tavoitteena ei ole hioa asanoita tai saada mieleni joihinkin uusiin korkeuksiin, ei ainakaan vielä. Minulle jooga on toiminut parantajana ja terapeuttina.

Olen joogannut säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta nyt viimeisen viikon aikana olen käynyt joogassa melkein joka päivä. Hankin viikon passin Yoga Nordic Turkuun kun halusin viettää viimeisen lomaviikkoni joogaten, mutta se viikko menikin poskiontelotulehduksessa. Nyt sairastelun jälkeen joogapassi tuli kuitenkin ihan hyvään saumaan, ja pääsin kunnolla rentoutumaan ja huoltamaan kehoani joogassa.

Yoga Nordicissa kävin enimmäkseen Hot Yin Yoga –tunneilla, mutta kokeilin myös Ilmajoogaa aloittelijoille. Alun perin en edes halunnut kokeilla hot joogaa, koska hikoilen niin helposti ja luulin, että tunnilla olisi tosi ahdistavaa olla. Ensimmäiset minuutit tuntuivatkin epämukavan hikisiltä, mutta tunnin edetessä huomasin, etten edes ajattele koko hikoilemista, vaan ajatukseni olivat omassa hengityksessä ja niissä lihaksissa, joita sillä hetkellä venyttelin. Yin Yoga on hyvin rauhallinen tunti, jossa keskitytään sidekudosalueisiin, joita avataan pitkillä venytyksillä. Tunnin jälkeen oloni on ollut rentoutunut, kevyt ja hieman uninen.

Ilmajooga Turun joogastudion valoisassa salissa oli jännittävä kokemus. Tunti oli hyvin monipuolinen ja sisälsi venyttelyä, lankutusta, roikkumista ja keinumista edes takas. Pääsin roikkumaan pää alaspäin, ja kokeilin myös kyyhky-asanaa. Kangas tuntui alussa aika kivuliaalta, mutta siihen tottui aika nopeasti. Tunnin paras hetki oli loppurentoutus kun pääsi makaamaan kokonaan kankaan sisään ja sulkemaan muun maailman pois mielestä.

Viikkopassi Yoga Nordiciin on ehdottomasti ollut yksi vuoden lempparijuttuja, koska annoin kehoni ja mieleni oikeasti rentoutua. Opin myös paljon itsestäni ja joogaamisesta, sekä sain muistutuksen levon ja palautumisen tärkeydestä. Ymmärsin, että on ihan hyväksyttävää vain olla ja olla ajattelematta mitään.

Aiotko sinä juhlistaa tänään kansainvälistä joogapäivää ja millä tavalla?

Itse aion käydä viikon viimeisellä hotjoogatunnilla ja siirtyä rauhallisin mielin juhannuksen viettoon.

Mukavia asanoita,

Elina

3 vastausta artikkeliin “When staying still is the answer – Ei minkään tekemisen taito

 1. Elisa-Maria

  I love this! Ihana lukea sun joogakokemuksista ja -ajatuksista. Savasanahan on harjoituksen tärkein asana, ja opettajani ovat sanoneet, että myös se haastavin. 😉

  Toivottavasti jatkat joogaharjoituksia! 🙂

  Tykkää

 2. Paluuviite: Astetta hitaampi heinäkuu – Time to rest – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s