Lonkan kireydet auki joogalla

Kun nousen 8 tunnin työpäivän päätteeksi ylös tuolista, tunnen miten vaikeaa on ojentaa kroppa täysin suoraksi. Vaikka istun hyvin säädetyssä tuolissa, jossa polvikulma ja lonkan kulma pysyvät suurina, välillä tulee väkisinkin nojattua eteenpäin niin, että ne ovat alle 90 asteen kulmassa. Silloin verenkierto lantion alueella häiriintyy ja lonkankoukistajat kiristyvät ja lyhenevät. Ja vaikka sanotaan, että pitäisi seistä enemmän, niin ei se seisominen ratkaise istumaperäisiä ongelmia, vaan liike ja aktiivisuus työpäivän aikana (ja sen jälkeen). Sähköpöydästä olen saanut jonkin verran apua, mutta lonkankoukistajan kireyksiltä en ole kuitenkaan säästynyt.

Kotona, kun kirjoitan blogia tai luen, saattaa siinä istuessa vierähtää vielä useampi tunti. Inspiraation iskiessä saatan parkkeerata keittiön pöydän ääreen tai sohvalle ja jumittaa siinä pitkän tovin liikkumatta. Yhteenlaskettuna saatan istua jonain päivinä jopa 10-12 tuntia! (Ehkä se sähköpöytä pitäisi hankkia kohta kotiinkin.)

jooga-juoksu-crossfit-hoorayforsquats
Tuossa vierähtää tunti jos toinen.
jooga-juoksu-crossfit-hoorayforsquats-2
No siinäpä vasta hyvä työasento!

Kun miettii omaa treenaamista, niin Crossfit-treeneissä ja juoksussa lonkan kireydet ovat aika iso ongelma. Mun all time favourite liikkeen eli kyykyn suorittaminen kärsii, koska kireän lonkan takia liikerata jää vajaaksi. Kireät lonkankoukistajat voivat myös vetää lantion virheasentoon, jonka seuraukset ovat huono ryhti ja selkäkivut. Juoksussa lantion virheasennosta kärsivät eniten polvet ja nilkat. Jos huomaat kipua vaikkapa reidessä, polvessa tai nilkassa, vika ei välttämättä ole siinä, vaan lantion asennossa. Ja jos virheasentoa ei korjata, loukkaantumisriski kasvaa.

Juoksukouluissa, sekä monella Crossfit-boxilla järjestetään joogatunteja, koska ne tukevat treenaamista, huoltavat kehoa, lisäävät liikkuvuutta  ja auttavat välttämään loukkaantumisia. Ja jokaisen kovaa treenaavan kyllä kannattaa ottaa jooga tai syvävenyttely osaksi omaa treenirutiinia.

Kävin aikoinaan satunnaisesti Yin Yoga-tunneilla Elixiassa, mutta nyt kesästä lähtien olen käynyt aktiivisesti Hot Yin joogassa Yoga Nordicilla. Vastoin ennakko-odotuksia, kuumajoogasta on tullut ihan lempparini. Huone lämmitetään joogan ajaksi noin +30°C asteeseen ja tunnilla tehdään pitkiä, avaavia venytyksiä. Aika usein keskitytään nimenomaan lonkkia avaaviin liikkeisiin, mutta myös jalkoihin ja selkään. Esim. lantion virheasentoja voidaan auttaa korjaamaan myös pakaran venytyksillä.

Hot Yin Yoga tunnit kestävät usein 90 min ja itse käyn tunneilla 1-2 kertaa viikossa. Jos tuntuu, että 1,5 h on liikaa omasta päivästä pois, niin ehkä kannattaa miettiä sitä suhteessa omaan viikottaiseen treenimäärään. Mitä enemmän treenaa, sitä enemmän kehonhuoltoon pitää käyttää aikaa. Syviin venytyksiin keskittyvään joogaan voi ihan hyvin mennä pakollisena lepopäivänä.

Olen kuullut, miten osa on hurahtanut Yin-joogaan ihan totaalisesti, kun taas joillekin se ei sovi yhtään. Yin-joogassa tärkeää onkin se pysähtyminen, joka saattaa tuntua monesta vaikealta. Tunnilla keskitytään hengittämiseen, kehon kuuntelemiseen ja vain olemiseen. Tarkoitus on tyhjentää mieli kaikista ajatuksista ja keskittyä pelkästään kehon tuntemuksiin. Vaikeinta on olla ajattelematta asioita silloin, kun yhdessä asanassa ollaan se 5 minuuttia. Useimmiten aika menee kuitenkin tosi nopeasti ja joskus huomaa, ettei ole ajatellut yhtään mitään. Dynaamisempaa ja fyysisempää harjoitusta kaipaavalle suosittelen kokeilemaan vaikkapa Ilmajoogaa tai Hatha-joogaa, jossa on enemmän voimaliikkeitä.

Ensikertalaiset voivat helposti lannistua, kun ensimmäisen kerran (tai viikonkin) jälkeen ollaan yhtä kankeita kuin ennenkin, mutta kuten juoksussa tai painonnostossa, kehon pitää tottua harjoitukseen. Kehitystä tapahtuu kyllä ajan myötä. Ja vaikka lopulta kävisikin niin, että jooga ei olekaan oma juttu, kannattaa kehonhuoltoa jatkaa itselleen parhaimmalla tavalla. Kunhan sen tekee. Itse olen päätynyt siihen tulokseen, että ilman joogaa olisin nyt innokkaana painojen kanssa leikkijänä, amatöörijuoksijana ja toimistokekenä aika juntturassa.

Jos laadukkaat joogatunnit kiinnostavat ja hyvä joogastudio on vielä hakusessa, niin suosittelen kokeilemaan Yoga Nordicia. Hot joogan ja ilmajoogan lisäksi aikatauluun on tullut uusia tunteja, kuten balettia ja pilatesta yhdistelevä Barre sekä keskivartalon vahvistamiseen keskittyvä Air Yoga Core.

Jos tätä lukiessa olet istunut jo hetken aikaa, niin haastan sut nousemaan NYT ylös ja tekemään 10 kyykkyä, jonka jälkeen voit tehdä parin minuutin verran lonkankoukistajan venytyksiä. Lupaan, että kroppa tuntuu sen jälkeen heti paremmalta.

Elina

Voit seurata blogiani näistä blogipalveluista: Blogit.fi ja Bloglovin’.

Muista seurata myös blogini sometilejä:

Instagram

Facebook

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s