Ihana lihaton lokakuu

Ihanaa lokakuun ensimmäistä! Lokakuu on pitkään ollut suosikkikuukauteni, koska lokakuussa 1) on mun synttärit, 2) on meidän hääpäivä, 3) on Halloween ja 4) alkaa ruska.

Tässä kuussa vietetään myös Lihatonta lokakuuta – se on kampanja ja ilmiö, joka on saanut alkunsa viitisen vuotta sitten. Tämä kampanja tuo laajemmalle yleisölle tietoa kasvisruuasta ja samalla avaa kasvisruokavalioon liittyviä syitä ja asenteita. Somessa hashtagilla #lihatonlokakuu löytyy mielenkiintoisten tietoiskujen lisäksi myös paljon reseptejä, joilla on helppo lähteä toteuttamaan lihatonta.

Olen elänyt lihatonta elämää jo yli vuoden, mutta saan lihattomasta lokakuusta aina inspistä kokeilla uusia reseptejä ja tutustua uusiin makuihin. Lisäksi, lihattoman lokakuun ollessa käynnissä on kivaa muistella, miksi alunperin aloin syödä enemmän kasvisruokaa.

Tärkeimmät syyni syödä lihattomasti ovat ympäristö, eettisyys ja terveys – siinä järjestyksessä. Silloin tällöin, erilaisissa tilanteissa, joudun perustelemaan, miksi lopetin lihansyönnin. Voin helposti tiivistää ne syyt muutamaan lauseeseen: lihantuotanto kuluttaa paljon vettä ja synnyttää suuria päästöjä, mikä kuormittaa ympäristöä; punainen liha ja prosessoidut lihatuotteet altistavat syövälle; tehoeläintuotannossa eläimet kasvatetaan teurastettavaksi ja pidetään sellaisissa oloissa, joissa eläin kärsii.

Kun puhutaan kasvissyönnin hyödyistä, niin itselleni tärkein syy on ympäristöstä huolehtiminen. Lihansyönnin vähentäminen ja kasvispainotteisesti syöminen ovat pieniä tekoja, mutta niillä on ympäristön kannalta suuri vaikutus, mm. pienemmän hiili- ja vesijalanjäljen muodossa. Toki oma terveys ja eläinten hyvinvointi ovat tärkeitä, mutta ikävät faktat pöytään – jos maapallo kärsii, kärsivät sen seurauksena myös ihmiset ja eläimet.

Ympäristötekoja voi toki tehdä muullakin tavoin kuin vähentämällä lihansyöntiä, esim. pienentämällä kulutustaan, käyttämällä enemmän julkisia ja suosimalla lähituotteita (myös lähituotettua lihaa, jos on sekasyöjä). Pääasia kuitenkin on, että tiedostaa maapallon nykytilan ja siihen vaikuttavat seikat, ja pyrkii omalta osaltaan vastuullisempaan kulutuskäyttäytymiseen.

Tässä kirjoituksessa tai blogissa ylipäätään ei ole missään nimessä tarkoitus syyllistää lihansyöjiä ympäristön tuhoamisesta tai tuputtaa kasvisruokavaliota, koska on jokaisen oma valinta, mitä syö ja kuinka paljon. Enemmänkin haluan kertoa omasta syömisestäni ja niistä syistä, miksi itse lähdin muuttamaan ruokavaliotani kasvispainotteisemmaksi. Haluan myös painottaa, että kasvissyönti ei ole sen vaikeampaa kuin lihansyöntikään, ja tosi monesta lähteestä löytyy aiheeseen liittyvää tietoa ja helppoja reseptejä.

Silloin kun itse olin vielä eksyksissä kasvisruokavalion viidakossa, turvauduin safkoihin, joita oli tosi helppo valmistaa. Yksi helpoimmista kasvisruuista, joihin turvaudun edellen, on tofu.

hoorayforsquats_lihatonlokakuu5
Tofua, wok-vihanneksia ja riisiä
hoorayforsquats_lihatonlokakuu4
100 grammassa Kylmäsavustettua tofua on 153 kcal / 7,8 g rasvaa, 2 g hiilaria ja 17 g proteiinia.

Lempparini ovat Jalotofun Kylmäsavustettu ja Marinoitu tofu, joiden valmistus on hyvin simppeliä. Viipaloin 300 g tofupalan, kuivatan hetken talouspaperin päällä ja paistan sitten pannulla kullanväriseksi ilman öljyä. Tofuun tulee silloin kivan rapea pinta. Yksi paketti riittää hyvin kolmelle aterialle.

Jos haluat ottaa osaa lihattomaan lokakuuhun, niin ei stressiä – muutoksia omaan syömiseen voi tehdä ateria kerrallaan. Jos nyt mietit, millä voisit korvata yhden liha-aterian, niin pistä ihmeessä tofu kokeiluun.

Oletko mukana lihattomassa lokakuussa?

Elina

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s