Eliittilaji kokeilussa

eliittilaji golf kokemuksia

Golfilla on pitkään ollut elitistisen ja kalliin lajin maine. Ei ihme, sillä onhan se monen presidentin lempilaji. Alkeiskurssit ja green feet, pelatut kierrokset ja golfmailat maksavat sadoista tuhansiin euroihin.

Jos omistaa vain arki- ja treenivaatteita, rahaa saa kulumaan myös siistien vaatteiden shoppailuun. Golf-kentällä nimittäin pukeudutaan pikeepaitaan ja siisteihin housuihin, koska farkkuja ja verkkareita ei yleensä kentillä sallita. Toki silloin, kun menee lyömään palloa rangelle, voi pukeutua vähän rennommin.

Toisaalta, saman verran maksaa myös kuntosalijäsenyydet, treenivaatteet, urheilujuomat ja juoksutapahtumien osallistumismaksut. Eli ei se golf ole oikeasti sen kalliimpi harrastus kuin vaikkapa Crossfit tai salilla rehkiminen.

Golfin alkeiskurssi

Pääsin golfin alkeiskurssille ja suorittamaan Green Cardin Aurinko Golfiin. Olen ollut siellä muutaman kerran lajikokeilussa, mutta en ole koskaan kunnolla pelannut. Normaalisti alkeiskurssi kestää 8h, mutta koska meitä kurssilaisia oli vain muutama, kesti koulutus vain 4h.

Alkeiskurssilla käytiin mm. seuraavat asiat läpi: lajin perusteet, oikeaoppinen peliasento ja ote, lyöntitekniikka, putti ja chippi, pelin säännöt ja pelaaminen kentällä. Koulutuspäivän päätteeksi pääsimme pelaamaan ihan kunnolla ja se olikin paljon jännempää kuin odotin. Sain tehtyä hienoja lyöntejä ja olin ensikertalaiseksi ihan hyvä.

Tärkeintä pelissä oli sujuva eteneminen golfkentällä, pelaaminen turvallisesti ja sääntöjen noudattaminen. Jos pelin aikana ei tiennyt jotakin, opettajalta sai aina kysyä ohjeita.

Green cardin suorittamista varten ei oikeastaan tarvinnut opetella mitään etukäteen, vaan kaikki käytiin läpi alkeiskurssilla. Kirjallisen monivalintakokeen jälkeen Green card oli taskussa. Ainoa, mitä en vieläkään ymmärrä, on tasoitusjärjestelmä. Mutta kai senkin oppii kun pääsee harjoittelemaan vähän lisää.

Pelin erikoisuudet

Golfissahan on ihan omanlaisensa tapakulttuuri ja säännöstö, jotka ovat tuttuja jokaiselle golfia pelaavalle. Huomasin, että monet säännöistä liittyvät muiden huomioimiseen ja kentästä huolehtimiseen, ja ovat aika helppoja muistaa. Peliin kuuluu myös vähän erikoisempia juttuja, jotka jäivät erityisesti mieleen ja ajattelin jakaa kolme lemppariani:

Fore! – Jos on olemassa se vaara, että oma pallo osuu toisiin ihmisiin, kuuluu huutaa varoitukseksi ”Fore!”

Griinihaarukka – Sillä korjataan oman pallon alastulon jälki griinillä. Haarukka olisi kuulemma hyvä hankkia ennen kuin alkaa pelaamaan ja pitää sitä aina mukanaan.

Lippu – Kun on tuulinen sää, niin griinin lippu lepattaa äänekkäästi. Toisen ollessa lyöntivuorossa on kohteliasta estää lippua lepattamasta, se kun saattaa häiritä toisen keskittymistä. On myös kohteliasta huolehtia siitä, ettei lipun varjo lankea griinille aurinkoisella säällä. 

Ennakkoluuloni golfista

Kokemukseni golfin alkeiskurssista oli oikein positiivinen ja kumosi myös muutamat ennakkoluulot. Olen aina olettanut, että golf on tosi helppo laji siinä mielessä, että siinä ei kauheasti tule liikuttua tai hikoiltua. Mutta vitsit, miten väärässä olinkaan. 

Pelikierroksen aikana oli niin paljon ylä- ja alamäkiä, että syke kävi välillä aika korkealla. Ja koska tarkoitus oli pelata ripeällä tahdilla, ei ihan hirveästi lepotaukoja ollut. Pelin aikana tuli käveltyä ihan kunnioitettava matka, kun peliaikaa oli se puolitoista tuntia, ja sen aikana sai helposti 10 000 askelta kasaan. Myös kaloreita paloi ihan kiitettävästi.

Rangella tuli ihan hirveä hiki, kun yritin keskittyä lyöntitekniikkaan ja saada niitä palloja ilmaan. Oletin, että mitä enemmän voimaa käyttää, sitä paremmin se pallo lentää, mutta oikeastihan se on tekniikasta kiinni, eikä niinkään voimasta. Voin sanoa, että oli kädet ja selkä melko kipeät sen jälkeen.

Pidin golfia myös tosi vakavana lajina, jota harrastavat vain tietyssä iässä olevat herrat. Yllätyin siis positiivisesti, kun näin siellä paljon minua nuorempia pelaajia. Minusta oli myös aika siistiä, että meidän opettaja käski nauttimaan pelistä ja ottamaan aika rennosti, mikä tulee toki myöhemmin luonnostaan, kunhan handlaa ensin pelin kulkuun liittyvät säännöt. Samalla totesin, että laji ei ole lainkaan elitistinen, vaan ihan kaikille sopiva. 

Nyt kun Green card eli golfin ”ajokortti” on taskussa, voin ihan hyvin alkaa harrastamaan golfia. Ja ihan varmasti alkaisinkin, jos ei olisi jo valmiiksi niin montaa harrastusta. Ehkä ensi kesänä voisin käydä muutamien kavereiden kanssa ”vähän läpsimässä”, mutta luulen, ettei kunnon harrastamiseen riitä aikaa.

Oletko sinä koskaan kokeillut golfia? Entä millaisia ennakkoluuloja sinulla on tästä lajista?

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s