Salituristina naisten kuntokeskuksessa

Kävin joku aika sitten tutustumassa Turun Kupittaalla sijaitsevaan naisten kuntokeskukseen nimeltään Movet Ladies. En ole koskaan käynyt naisten omalla kuntosalilla, joten lähdin tutustumaan paikkaan avoimin mielin. Kaikki sai alkunsa siitä, kun yksillä messuilla pyöritettiin kaverin kanssa onnenpyörää, josta minä voitin 40 euron ja hän 20 euron arvoisen ”edun” kyseiselle salille. Päätimme mennä ottamaan selvää, mitä voittamallamme edulla oikein saa!

No käytännössähän se oli vaan sitä, että molemmat pääsivät käymään keskuksessa 3 kertaa, tutustumassa ja treenaamassa. Ei kuitenkaan saatu tutustua ihan kaikkiin palveluihin, vaan ainoastaan salille ja ryhmäliikuntaan. Ei saatu esimerkiksi mennä infrapunasaunaan, eikä solariumiin, mitä muut asiakkaat saivat vapaasti käyttää. Ihmettelin jälkeenpäin, että miksi piti ylipäätään edes pyörittää mitään onnenpyörää, kun nuo 3 tutustumiskertaa saivat kaikki muutkin varattua heidän sivujensa kautta.

Noh, koska tulin yhden tutustumiskerran jälkeen kipeäksi, jäivät ne kaksi muuta käyttämättä. Mutta pakko myöntää, että ei se oikein harmittanutkaan. Pidin toki siitä, että salilla oli hyvin rauhallinen tunnelma ja kaikki moikkasivat toisiaan. Salin puolella oli myös ihanat hierontatuolit, joihin sai mennä rentoutumaan treenin jälkeen. Salin laite- ja painovalikoima ei kuitenkaan ihan vastannut tarpeitani. En myöskään pitänyt räikeän pinkistä sisustuksesta, enkä siitä, että pukkaria lukuunottamatta valaistus oli kaikkialla hyvin hämärä. Hyvä valaistus vaikuttaa virkeyteen ja tehokkuuteen, ja tuolla tuli vaan sellainen olo, että mitä jos mennäänkin vaan istumaan noihin hierontatuoleihin.

Olen käynyt treenaamassa monella salilla, ja tämä oli yksi niistä, mitä jäin vähän ihmettelemään. Miten se voi maksaa niin paljon? Ja kenelle naisten kuntosalit ylipäätään sopivat?

Kenelle naisten kuntosali sopii?

Aika monia naisten kuntosaleja markkinoidaan niin, että nainen pääsee niissä harjoittelemaan rauhassa, ”poissa katseilta”. Tämä on tosi hyvä myyntivaltti silloin, kun kohderyhmänä ovat esimerkiksi musliminaiset, jotka eivät voi uskontonsa puolesta käydä sekasaleilla. Tuo ”poissa katseilta” voi toimia myös houkuttimena naisille, jotka ovat epävarmoja itsestään eivätkä siksi halua treenata miesten nähden. Tai toki myös varmoille naisille, jotka eivät yksinkertaisesti halua treenata miesten kanssa samalla salilla.

Naisten kuntosaleja mainostetaan myös niin, että siellä on erityisesti naisten ruumiinrakenteelle sopivia, ns. keveämpiä laitteita. Eli tässä on jo valmiiksi se oletus, että nainen ei voi treenata samoilla laitteilla kuin mies. Toisaalta tämä on ihan hyvä juttu kuntosaliharjoittelun vasta aloittelevalle, koska laitteet ovat yleensä turvallisia ja niistä on helppo lähteä liikkeelle. Vähän kokeneemmalle salitreenaajalle nuo laitteet eivät valitettavasti tarjoa paljoakaan.

Naisten kuntosaleille on tosiaan tarjontaa, mutta olen törmännyt myös hyvin erikoisiin syihin käydä sellaisissa. Niissä käy esimerkiksi sellaisia tyyppejä, joiden mielestä miehet käyttäytyvät ”sekasaleilla” sopimattomasti. Olen törmännyt sellaisiin perusteluihin, kuin että miehet ovat naureskelleet / mulkoilleet / riisuneet silmillään / flirttailleet / pyytäneet treffeille ja niin edelleen. Hmm, no eipä sen 15 vuoden aikana, kun itse olen käynyt eri kuntosaleilla. Ja hei, jos pyydetään treffeille, niin siitä voi kohteliaasti myös kieltäytyä ottamatta nokkiinsa ja jatkaa rauhassa treenejään.

Olen törmännyt myös niinkin hauskoihin perusteluihin, kuin että naisten kuntosalilla on ”siistimpää, ei haise ja ei valu hiki laitteissa”. No ei tietenkään valu, kun on kevyet, naisille suunnatut laitteet. Itse kyllä jätän jälkeeni hikeä jo 5 minuutin polkemisen jälkeen, koska hikoilu on NORMAALIA. Ja joskus se haisee. Saisinkohan naisten salilla muilta asiakkailta huonoja katseita, jos hikoilisin laitteiden päälle?

Kuten tässä on käynyt jo selväksi, naisten kuntosalit eivät ole minun juttuni. Ymmärrän toki sekasaleja, joissa on naisten puoli. Siellä on vähän rauhallisempaa ja ehkä vähemmän tunkua tiettyihin laitteisiin. Mutta naisten kuntosalit… En esimerkiksi ymmärrä, miksi niiden täytyy olla niin kalliita? Kun vertasin Movet Kuntokeskuksen ja Movet Ladies kuntokeskuksen kuukausihintaa, niin jälkimmäinen oli 30 euroa kuussa kalliimpi. En usko, että maksaisin 70-80 euroa kuussa, kun saisin vedettyä paremmat treenit 30 euroa halvemmalla. Kuukausisopparilla jopa 50 euroa halvemmalla.

Missä kunnon painot?

No mites se treenaus sitten sujui? Noh, ennen kuin lähdin tälle salille, ajatuksena oli tehdä lyhyitä sarjoja raskaammilla painoilla. Ensinnäkin, siellä ei ollut penkkipaikkaa. Käsipainojakin oli vain 10 kg asti. Kahvakuuliakin taisi olla vain 12 kg asti. Kunnon kyykkypaikkaa ei ollut, mutta jos halusi kyykätä, niin siihen pystyi kyllä Smith-laitteessa. Mutta! Kaikki kiekkopainot olivat max. 10 kg ja kun tein sitten kyykkyjä ja hip thrusteja, meinasi kiekoilta loppua tila! Eli laitteeseen pystyi lataamaan painoja vain max. 100 kg asti.

Siis totta kai kunnon treenin saa aikaiseksi vaikka ulkona, ilman mitään painoja, tai sitten vaan pienemmillä painoilla, mutta se ei nyt ole pointti. Vaan se, että miksi haluaisin käydä salilla, jossa en kuitenkaan pääsisi tekemään sellaista salitreeniä, kuin haluaisin? Harmi, etten ehtinyt kokeilemaan kuntokeskuksen ryhmäliikuntatunteja, ehkä ne olisivat kallistaneet vaakaa enemmän plussan puolelle. Mutta kaiken kaikkiaan, ei vaan ollut oikea paikka minulle.

Mitä mieltä olet naisten omista kuntosaleista? Onko sulla omia kokemuksia niistä?

Mukavaa keskiviikkoa!

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s