Liian kankea joogaan – Sukhasana

En varmastikaan ole ainoa, joka on joskus ajatellut olevansa liian kankea joogaan. En yksinkertaisesti pääse tiettyihin asentoihin ilman, että kiristää tai sattuu tai sitten en pääse niihin lainkaan. Kaikesta huolimatta olen päättänyt jatkaa joogaamista, koska haluan huoltaa kroppaani, parantaa kehonhallintaani, harjoittaa mieltäni ja hillitä stressiä.

Mutta tiedän, että monet a) eivät uskaltaudu joogatunnille tai b) eivät jatka aloitettua harrastusta, koska joihinkin asanoihin pääseminen tuntuu olevan taistelua ja turhautumista tunti toisensa jälkeen. Niinpä päätin tehdä pienen juttusarjan jooga-asentojen variaatioista, joiden on tarkoitus helpottaa harjoittelua. Koska joogaamisen ei kuulu sattua, eikä joogaa kuulu suorittaa, vaan joogata pitää kehoa kuunnellen ja kehon tuntemuksia kunnioittaen.

Pyysin tähän juttusarjaan apua Yoga Nordicin ohjaajalta Jounilta, joka on jo kuukausien ajan katsonut kireistä pohkeista johtuvaa ankkakävelyäni ja kärsivällisesti tarjonnut minulle asanavariaatioita Hot jooga ja Hot yin jooga -tunneilla. Kiitos tuhannesti siitä. Jounin kanssa on aina mukavaa jäädä rupattelemaan tunnin jälkeen, niin joogasta kuin kaikesta muustakin, ja häneltä saa hyvin vinkkejä siihen, miten tehdään jonkin jooga-asennon kevennetty versio.

Ensimmäinen asana johon pureudun on sukhasana eli risti-istunta.

Sukhasana – risti-istunta

Vaikka risti-istunta eli istuma-asento jalat ristissä on hyvin yksinkertainen asana, ei se kuitenkaan ole niin helppo, kuin miltä vaikuttaa. Jos sinulla on yhtään kireät lonkat, voi tämä istuma-asento olla pidemmän päälle aika hankala, kun jalkoja ei saakaan aivan ristiin, polvissa tuntuu painetta ja jalat alkavat jossain vaiheessa puutua. Itse ainakin turhaudun tästä ja siitä, että asento ei ole minulle niin mukava, kuin voisi olla. Koska koko asanan tarkoitus on istua mahdollisimman mukavasti!

Kireät lonkat ovat hyvin yleisiä erityisesti toimistotyöläisillä, jotka istuvat paljon ja joiden lonkankoukistajat kiristyvät istuessa. Pakko myöntää: vaikka minulla on käytössä sähköpöytä, en käyttänyt sitä tällä viikolla, kuin pari kertaa. (Note to self: jos haluat nauttia sukhasanasta, istu vähemmän.)

Risti-istunnassa ollaan kuitenkin välillä pitkään, varsinkin silloin kun meditoidaan tai tehdään hengitysharjoituksia, joten on hyvä löytää itselleen tapa viihtyä asennossa pidempään ja rentoutua.

Risti-istunnan kevennetty versio

Risti-istunnan keventämiseksi voi laittaa istuinluiden alle blokin, bolsterin, viltin tai pyyhkeen niin, että peffa nousee hieman lattiatasosta. Tämä auttaa saamaan polvet lähemmäksi lattiaa, selän suoremmaksi sekä kädet ja hartiat rennoiksi. Kädet voi laittaa lepäämään reisien päälle tai syliin.

Joskus risti-istunnassa voi puutua jalat, mikä on merkki siitä, että jostain puristaa liikaa ja verenkierto estyy. Silloin jalat kannattaa laittaa kauemmas eteen, jolloin polvikulma suurenee ja veri pääsee kiertämään paremmin. Risti-istunnassa polviin voi myös kohdistua painetta, jota voi helpottaa laittamalla joogablokkeja reisien alle.

Sukhasanassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää saatavilla olevia apuvälineitä, mikäli tuntuu siltä, että risti-istunta puuduttaa tai tuntuu ikävältä. Varsinkin kun istut siinä pitkään meditaation aikana, on tärkeää, että olo on kaikin puolin mukava.

Lisää juttua joogasta ja kevennetyistä asanoista tulossa jossain kohtaa tänne blogiin, joten jää seuraamaan.

Rauhallisia joogahetkiä,

Elina


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s