Flunssailu ja heikko palautuminen | PUHTI-terveystarkastus

*sisältää mainoslinkkejä

Vuosi 2019 on vasta aluillaan ja olen ollut saikulla jo muutamia kertoja, viimeksi maaliskuun alussa. Sama kuvio oli viime vuonna ja kesällä 2018 pidin lääkärin kehotuksesta myös kunnon treenitauon. Olin jossain vaiheessa niin väsynyt ravaamaan työterveyslääkärillä ja niin väsynyt olemaan puolikuntoinen, että itkin epätoivoisena lääkärin vastaanotolla, koska en ymmärtänyt, mistä jatkuva sairastelu oikein johtui. Töissäkin alettiin kommentoimaan, että ”taasko olet kipeänä”, mikä särähti omaan korvaan joka kerta ja tunsin siitä syyllisyyttä.

Huono vastustuskyky ja heikko kunto

Jossain vaiheessa totuin ajatukseen siitä, että ”minulla nyt vaan on huono vastustuskyky”. Kausina, jolloin olin terve ja urheilin, treeni- ja leposykkeeni olivat kuitenkin normaalia korkeammat, väsyin ja hengästyin nopeammin ja kroppani meni useammin tilttiin, vaikka lisäsin kehonhuoltoa ja huolehdin lepopäivistä. Uskottelin itselleni, että ”minulla nyt vaan on huono kunto” ja ”minä nyt vaan palaudun huonosti”.

Missään vaiheessa minulle ei tullut mieleen selvittää, mistä tällainen puolikuntoisuus voisi johtua, ja aloin pitämään olotilaani normaalina. Se on pelkkää alamäkeä nyt, mitä enemmän sitä ikää tulee, ajattelin.

Lääkärin patistamana verikokeisiin

Vaikka olin huolissani terveydestäni, en alkanut googlettamaan ja diagnosoimaan itse itseäni, vaan kävin lääkärillä, joka suositteli ottamaan kattavammat verikokeet. Työterveydessä otetussa perusverenkuvassa selvisi, että vaikka hemoglobiinini oli hyvä, vereni punasolujen tilavuus oli pieni, mikä lääkärin mukaan viittaisi raudanpuutteeseen (lyhyesti perusverenkuvasta tässä). Hän suositteli mittauttamaan ferritiiniarvot, jotka eivät kuuluneet työterveyssopimukseen.

Jos rehellisiä ollaan, minulla ei ollut mitään hajua, mikä ferritiini on. Huomasin kyllä, että ferritiinistä alettiin puhua viime aikoina enemmän ja blogeissa on näkynyt kirjoituksia ferritiinistä, mutta en oikein jaksanut perehtyä aiheeseen. Monet puhuivat muoti-ilmiöstä ja ajattelin, ettei se varmaan kosketa minua. Sellainen oli kuitenkin tutkittava ja ehkä se kertoisi minulle enemmän terveydestäni.

Labrakokeet PUHTI-palvelun kautta

Päätin ottaa yhteyttä Puhti-palveluun, koska huomasin, että tämä yritys tarjoaa kattavia ja melko edullisia verikokeita, sekä kokonaisia testipaketteja, jotka on suunniteltu yhdessä lääkäreiden kanssa. Puhdin terveystarkastus- ja tutkimuspakettien tarkoituksena on tarjota asiakkailleen työkaluja oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Tutkimukset tehdään Suomessa 27 eri paikkakunnalla SynLab-laboratorioissa.

Pienenä välihuomiona tähän, että vaikka minä lähdin verikokeisiin etsimään syitä jatkuvalle sairastelulle ja lääkärin patistamana, palvelua voivat käyttää ihan kaikki hyvinvoinnistaan kiinnostuneet. Eli ei tarvitse olla samanlaisessa kuopassa kuin minä tarkistaakseen veriarvonsa. Verikokeisiin pääsee ilman lääkärin lähetettä ja tulokset saa hyvin nopeasti, yleensä jo seuraavana päivänä. Puhti-palveluun ei kuitenkaan kuulu asiantuntijan palaute (vaikka sivuilla lukee, mitä tietyt arvot voisivat tarkoittaa), joten mikäli verikokeiden tulokset huolestuttavat, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kasvissyöjän testipaketti

Päädyin valitsemaan itselleni Kasvissyöjän terveystarkastuksen*, johon kuuluu mm. täydellinen verenkuva, maksa- ja rasva-arvot, ja jossa mitataan ferritiinin lisäksi myös muita kasvissyöjille tärkeitä veriarvoja, kuten B12, folaatti ja D-vitamiini.

Ajattelin, että tämä testipaketti auttaisi hahmottamaan, onko ruokavalioni tarpeeksi monipuolinen ja saanko riittävästi elimistölle tärkeitä vitamiineja. Luin, että alhainen ferritiini voisi olla yhteydessä väsymyksen lisäksi mm. hengenahdistukseen, mikä itselläni on aika paha. Niinkin paha, että lääkäri epäilee jo alkavaa astmaa. Luin myös, että D-vitamiinin puutos voisi olla yhteydessä toistuvaan flunssailuun, joten minulle oli tärkeää selvittää sekin.

Väsyttääkö? Testaa johtuuko väsymys alhaisesta ferritiinistä tai D-vitamiinista!

Kasvissyöjän paketin lisäksi Puhdilta löytyy muitakin paketteja, mm. liikkujan terveystarkastus (katso koko valikoima tästä) ja lisäksi palvelu mahdollistaa oman räätälöidyn kokonaisuuden koostamisen. Tykkään, että Puhdin sivuilta löytyy myös kattava tietopaketti eri vitamiineista ja arvoista, joihin kannattaa tutustua ennen ja jälkeen verikokeiden.

Nyt kun olen käynyt verikokeissa, jotka sujuivat muuten tosi kivuttomasti ja nopeasti, ajattelin kertoa teille verikokeiden tuloksista tulevissa postauksissani. Eli mikäli esimerkiksi ferritiini ja D-vitamiini kiinnostavat, niin pysy kuulolla! Ennen sitä käy ihmeessä tutustumassa Puhtiin ja varaa aika verikokeisiin, mikäli olet huolestunut omasta terveydestä tai haluat varmistuksen siitä, että kaikki on hyvin.

ALEKOODI HOORAY FOR SQUATS -BLOGIN LUKIJOILLE:

Koodilla hoorayforsquats10 saat nyt 10% alennusta valitsemastasi testipaketista.

Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua!

Elina

*palvelu saatu

5 vastausta artikkeliin “Flunssailu ja heikko palautuminen | PUHTI-terveystarkastus

  1. Paluuviite: Raudanpuute ilman anemiaa? – Hooray for Squats

  2. Paluuviite: Vointini ja ferritiiniarvot 5 kk rautakuurin jälkeen – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s