Raudanpuute ilman anemiaa?

Alhaiset ferritiiniarvot kertovat raudanpuutteesta

*sisältää mainoslinkkejä

Kuten kirjoittelin aikaisemmassa Puhti-palvelua koskevassa blogipostauksessa (lue tästä), kävin tekemässä Kasvissyöjän terveystarkastuksen*, jossa mitattiin muun muassa ferritiiniarvot. Vaikka en ollut aikaisemmin perehtynyt siihen, mitä ferritiini on tai mihin se vaikuttaa, nyt olen kuitenkin ottanut asiasta selvää. Nimittäin labrasta saamieni tulosten perusteella ferritiiniarvoni ovat matalat. Tai kuten lääkärini sanoi: ”matalahkot”.

Selvitä ferritiiniarvosi tästä*.

Matalat ferritiiniarvot = raudanpuute

Ferritiini, eli raudan varastoproteiini, eli varastorauta, kuljettaa rautaa elimistössä sinne, missä sitä tarvitaan. Matalat ferritiiniarvot tarkoittavat sitä, että rautaa ei pääse kulkeutumaan tarpeeksi kehon eri osiin verenkierron mukana. Ja silloin, kun ferritiiniarvot ovat matalat, eli alle 30 µg/l , voidaan jo puhua raudanpuutteesta (lähde).

Suomessa varastoraudan viitearvot naisilla ovat pitkään olleet 10-150 µg/l, mutta uusimmissa tutkimuksissa ja kirjallisuudessa raudanpuutteen osoittajaksi on hyväksytty ferritiinin raja-arvo 30 µg/l (lähteet 1, 2 ja 3). Silloin raudanpuutetta hoidetaan suun kautta otettavilla rautavalmisteilla.

”Muuten tervettä henkilöä, jonka ferritiinipitoisuus on pieni (< 50 μg/l) mutta jolla ei ole anemiaa, voidaan hoitaa suun kautta otettavalla rautavalmisteella näyttöön perustuen. ” (lähde)

Ferritiiniarvoa < 50 μg/l pidetään siis jo pienenä ja henkilöille, joilla esiintyy raudanpuutteeseen viittaavia oireita, mutta myös henkilöille, jotka ovat terveitä, suositellaan rautavalmisteiden ottamista. Rautavalmisteilla hoidetaan raudanpuutteeseen liittyviä oireita, sekä yritetään estää vakavan rautavajeen seurauksena kehittyvää anemiaa, eli hemoglobiinin vähenemistä.

Raudanpuutteesta voi kärsiä vaikka hemoglobiini olisi normaali

Jos minulle pitäisi nyt antaa ”diagnoosi”, niin silloin se olisi varmaankin raudanpuute ilman anemiaa. Se tarkoittaa sitä, että varastoraudan arvoni ovat matalat, mutta hemoglobiinini on normaali (lähde). Sekä työterveyshuollon, että SynLabin labratulosten perusteella hemoglobiinini on viitearvojen sisällä: 141 – 144 g/l. Ja vaikka minulla on anemialle tyypillisiä oireita, kuten väsymystä, fyysisen suorituskyvyn huononemista ja hengenahdistusta, voidaan anemia sulkea pois hyvän hemoglobiinin takia.

Raudanpuutteen syyt ja oireet

Raudanpuute on yleisempää vegaaneilla, paljon liikkuvilla ja runsaista kuukautisista kärsivillä. Itse kuulun ns. riskiryhmään. Treenaan paljon, kuukautiseni ovat runsaat ja kivuliaat, ja olen kasvissyöjä, joka pyrkii syömään mahdollisimman vegaanisesti. En siis saa välttämättä tarpeeksi rautaa ruuasta, koska kasvisten rauta imeytyy huonommin, kuin lihaperäinen (lähde).

Raudanpuutteen oireita on melko paljon: ”Rautavajeen […] oireita voivat olla sydämentykytys, lisälyönnit, hengenahdistus ja heikentynyt rasituksensietokyky. Lisäksi raudanpuute voi näkyä kalpeutena, hiusten ja kynsien huonokuntoisuutena tai iho-ongelmina.” (lähde).

Lisäksi Puhdin sivuilla on lueteltuna raudanpuutteen oireita: ”selittämätön väsymys, huimaus, jatkuvat päänsäryt, soivat korvat, selittämätön heikkouden tunne, hermostuneisuus, jalkakivut.” (lähde).

Voisin laittaa rastin melkein kaikkiin edellä mainituista oireista, mutta eniten kärsin hengenahdistuksesta ja helposta hengästymisestä. Lääkärini on jopa ehdottanut, että minulla saattaisi olla kehittymässä astma. Haluan kuitenkin katsoa, voisiko rautakuurilla olla tähän ongelmaan positiivinen vaikutus, ennen kuin lähden astmatesteihin.

Nyt sain lääkäriltäni tosiaan käskyn syödä rautaa, jotta saisin ferritiiniarvot ylös. Rautatabletteja pitää syödä melko kauan, ennen kuin rauta-arvot nousevat, 3-6 kk tai jopa vuoden. Ajattelin käydä tsekkaamassa ferritiiniarvoni uudestaan kesän jälkeen ja toivon mukaan ovat silloin paljon paremmat.

Verikokeet Puhti-palvelun kautta

Kävin tarkistuttamassa ferritiiniarvoni SynLabilla Puhti-palvelun* kautta ja olen tyytyväinen siihen, että olotilani on mahdollisesti selitettävissä juuri raudanpuutteella. Eli mikäli itse kärsit oireista, jotka voisivat liittyä raudanpuutteeseen, eikä sinulta ole otettu ferritiiniarvoja, niin suosittelen kyllä tsekkaamaan ne. Blogini lukijana saat nyt alennusta valitsemastasi Puhti-paketista.

ALEKOODI HOORAY FOR SQUATS -BLOGIN LUKIJOILLE:

Koodilla hoorayforsquats10 saat nyt 10% alennusta valitsemastasi testipaketista.

Onko sinulla matala ferritiini? Tai harkitsetko sen mittauttamista? Olisi mielenkiintoista lukea muiden kokemuksia raudanpuutteesta!

Elina

*palvelu saatu

7 vastausta artikkeliin “Raudanpuute ilman anemiaa?

 1. Mirva

  Mä oon syksystä 2017 kärsinyt raudanpuute anemiasta. Ferritiini on matala, mutta lisäksi mulla on myös hemoglobiini matala (80-100 välillä). Mä oon siis syönyt rautaa tuosta saakka ja siltikin mun ferritiiniarvot eivät tasaannu.

  On tutkittu, tähystetty ja tehty kaikki mahdollinen, mutta mitään selittävää tekijää matalille ja heitteleville arvoille ei löydy….mulla on oireina väsymys, voimattomuus, iho on huonossa kunnossa, hengästyn välillä tosi helposti, pyörtyilen ( jos arvot tosi matalat) ja sit sellasta ”vapinaa” käsissä.

  Nyt mulla sitten kokeillaan rautatankkausta, että miten sen vaikutus. Pitäisikö se ferritiiniarvon edes jotenkin koholla.

  Tää on todella raivostuttavaa, kun mitään syytä ei löydy eikä koskaan osaa sanoo mihin oma vointi menee…toivottavasti sulla oireet helpottavat 🙂

  Tykkää

  1. Elina / Hooray for Squats

   Kiitos kun jaat sun kokemuksia! Oletpas pitkään kärsinyt raudanpuutteesta! Tosi ikävää kuulla, ettei tähän ole löydetty syytä tai pystytty ratkaisemaan ongelmaa. Toivottavasti rautatankkaus tekee tehtävänsä 🙂 Jaksamista ja energiaa sun kevääseen! ❤

   Tykkää

 2. Kristian

  Hei! Minua kiinnostaisi kovasti tietää, minkä vahvuisia rautatabletteja olet alkanut syömään? Kas täällä Espoossa päin kunnanlääkäriä tai edes yksityistä hintaveturia ei paljon hetkauttanut oma 23-tulokseni oma-aloitteisessa ferritiinitestissä (juurikin tuo Puhti) enkä saanut minkäänlaisia hoito-ohjeita kummaltakaan. Mikä kertonee aika paljonkin näiden kyseisten yksilöiden (jollaisiin tunnun jostain syystä aina törmäävän Suomessa apua hakiessani) nk. ammattitaidosta, inhimillisyyden asteesta jne.

  Tykkää

  1. Elina / Hooray for Squats

   Kiitos viestistäsi Kristian! Tosi ikävä kuulla, että ferritiiniarvoon 23 ei suhtauduttu vakavasti, miehillä kun nuo viitearvot ovat 28-370 µg/l… Tosiasia on se, että tähän ongelmaan on alettu heräämään aika hitaasti ja olen kuullut hyvin monelta, että ei ole otettu vakavasti, koska ”muoti-ilmio”. Toivotaan, että tähän tulee muutos 🙂 Kyselin lääkäriltäni eri rautavalmisteista ja kerroin että monet ovat kehuneet Maltoferia, johon lääkäri totesi, että se on oikein hyvä (vaikkakin kalliimpi kuin muut). Vahvuus on 100 mg, ja sitä syödään 1 tabletti päivässä muutaman kuukauden ajan.

   Tykkää

 3. Paluuviite: Vointini ja ferritiiniarvot 5 kk rautakuurin jälkeen – Hooray for Squats

 4. Paluuviite: Kävin raskautta suunnittelevan terveystarkastuksessa – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s