5 tapaa vähentää ruokahävikkiä

Hävikkiviikko

Tällä viikolla Suomessa vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Mitä se sitten tarkoittaa? Ja millä tavalla sinä voit ottaa siihen osaa?

Hävikkiviikon tarkoituksena on herättää ihmiset arvostamaan ruokaa entistä enemmän sekä muistuttaa kaikkia ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Kampanjan sanoman levittämiseksi löytyy erittäin hyviä materiaaleja, joita kannustetaan jakamaan niin sosiaalisissa medioissa kuin omilla työpaikoillakin. Materiaalit löytyvät tästä – käy tutustumassa!

Ruokahävikin vähentämisellä positiivinen vaikutus ilmastoasioihin

Ruokahävikin vähentämisellä on merkittävä vaikutus ilmastoasioihin ja mielestäni jokaisen meistä kuuluu ottaa asiaksemme huolehtia ympäristöstä. Joku voi sanoa, ettei kiinnosta tai ei riitä aika, niin mähän sanon siihen, että no niin varmasti. Kyllä se viimeistään silloin alkaa kiinnostaa, kun merivesi alkaa nousta enemmän joka vuosi, tuhoisat luontokatastrofit rantautuvat myös Eurooppaan ja tajuat, että tämä ei tästä enää paremmaksi muutu. Me kuormitamme tätä maapalloa niin paljon, että pienetkin hyvät teot vaikuttavat, kunhan ne tehdään yhdessä.

Minusta on tärkeää miettiä omalla kohdalla, millaisia valintoja voi omassa arjessaan tehdä, jotta ruokahävikkiä ei syntyisi niin paljon, ja millä tavalla voi ennaltaehkäistä ruokahävikin syntymistä kodin ulkopuolella. Niinpä päätin koota oman pienen muistilistan, jossa on viisi tapaa pitää ruokahävikki minimissä.

5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

  1. Hyvä ateriasuunnittelu vähentää ruokahävikin syntymistä. Eli ennen kuin suunnittelet ostoslistaa, suunnittele viikon ateriat. Silloin ei tule ostettua ylimääräistä ruokaa vaan kaikki ostokset tulee käytettyä.
  2. Käytä ruuanlaitossa raaka-aineita, joilla on vähäiset ympäristövaikutukset. Yritä valmistaa ateriasi lähellä tuotetusta luomuruuasta, korvaa liha kasvisperäisillä proteiinin lähteillä niin usein kuin pystyt ja hyödynnä kaikki raaka-aineen osat. Esim. omenan kuorista saa itsetehtyä omenaviinietikkaa, banaanin kuorista sitä kuuluisaa nyhtöbanskua (kasvis)burgerin väliin ja kasvisten kuorista, kannoista ja lehdistä maukasta kasvislientä.
  3. Järjestele jääkaapin hyllyt uuteen uskoon! Asettele pian vanhaksi menevät tai helposti pilaantuvat ruuat silmiesi korkeudelle ja säilytä muut ruuat oikeissa lämpötiloissa. Meidän jokaisen roskakoriin on varmasti joskus päätynyt niitä jääkaapin perälle unohtuneita, mädäntyneitä kurkkuja, joskus jouluna avattuja hillopurkkeja ja mysteeripurnukoita, joista paljastuukin kahden viikon takainen työlounas.
  4. Nahistuneet ja hieman ylikypsät vihannekset ja hedelmät tai vähän aikaa sitten parasta ennen -päiväyksen ylittäneet ruuat eivät automaattisesti ole pilalla, vaan niistä saa loihdittua vaikka mitä maukasta ruokaa! Ruskeakuoriset banaanit ovat usein sisältä täydellisessä kunnossa ja ihanan makeita, ja pakastettuina sopivat täydellisesti smoothien sekaan, ja pehmenneistä tomaateista ja paprikoista tulee aivan loistavaa sosekeittoa!
  5. Hyödynnä erilaisia ruokahävikin vähentämiseen tarkoitettuja palveluita! Esim. ResQ Club -appin avulla on mahdollista pelastaa ravintoloiden ja kauppojen tarjoilukelpoista ylijäämäruokaa, joka muuten päätyisi roskiin, noin puoleen hintaan. Hävikkiruokaa on myös mahdollista tilata kotiin Fiksuruoka.fi-palvelusta, jonka valikoima koostuu pääosin elintarvikkeiden poistoeristä 20–90% alennuksella. Vastaavasti Matsmart-palvelusta saa 20-90% alennuksella ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyisi muuten roskiin. Syynä voi olla mm. tuotteiden sesonkivaihtelut, ylituotanto, pakkausten vaihtuminen, sekä lähestyvä tai umpeutunut parasta ennen -päiväys.

Tiedän, että tämä on hyvin suppea lista ja hieman googlettamalla löydät varmasti laajemmin tietoa ruokahävikin vähentämisen tavoista. Listassa mainitut vinkit ovat kuitenkin sellaisia, joiden avulla pääsee hyvin alkuun. Ja se on sanomattakin selvää, että ruokahävikin vähentämiseen täytyy panostaa Hävikkiviikon lisäksi vuoden ympäri.

Millä tavalla sinä huolehdit ruokahävikin vähentämisestä? Laita ihmeessä kommenttia alle!

Elina

Yksi vastaus artikkeliiin “5 tapaa vähentää ruokahävikkiä

  1. Paluuviite: Tee tänään ekoteko ja pelasta hävikkiruokaa! – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s