D-vitamiinin puutostila ja sen vaikutukset

D-vitamiinin puutostila

*Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi / Sisältää mainoslinkkejä

Kasvissyöjänä olen yrittänyt huolehtia riittävästä B12-vitamiinin ja raudan saannista. B12-vitamiinitasot ovat pysyneet hyvinä ja melko alhaiset varastoraudan arvot olen saanut nostettua syksyllä (katso tulokset tästä). Se on näkynyt mm. parempana jaksamisena ja palautumisena. Näiden lisäksi pyrin myös huolehtimaan riittävästä D-vitamiinin saannista mutta jostain syystä omat D-vitamiinitasoni ovat läpi vuoden pysyneet melko alhaisina.

Niin kuin näkyy, kevään arvot eivät kauheasti poikkea syksyn arvoista.

Muutoksia veriarvoissa ei ole kauheasti tapahtunut, vaikka olen syönyt D-vitamiinia purkista alkukeväästä lähtien, myös kesällä, jolloin D-vitamiinia saa tarpeeksi auringosta. Alkuvuodesta sain lääkäriltä ohjeistuksen syödä D-vitamiinia 30-50 µg / vrk, koska yleisen ohjeistuksen mukainen 10 µg / vrk ei minulle tunnu riittävän (eikä muuten suurimmalle osalle suomalaisista).

D-vitamiinin puutostila

Tämän vuoden keväällä ja syksyllä kävin tosiaan *Puhdin verikokeissa selvittämässä, saanko riittävästi kasvissyöjälle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, ja ottamaani kasvissyöjän testipakettiin kuului myös D-vitamiinin mittaus. Siinä mitataan D-vitamiinin varastomuodon kalsidiolin pitoisuutta, joka antaa luotettavaa tietoa siitä, onko D-vitamiinin saanti riittävää.

Nyt syksyllä saatu tulos 48,4 nmol/l näyttää olevan viitearvojen ulkopuolella, eli oma vitamiinisaantini näyttää olevan riittämätöntä. Kalsidiolin pitoisuuden ollessa alle 50 nmol/l on kyse D-vitamiinin puutoksesta. Oman terveyden edistämiseksi olisi hyvä pyrkiä yli 75 nmol/l tasoon – tämä lukema on yhteydessä muun muassa luuston terveyteen (Terveyskirjasto Duodecim).

D-vitamiini on tärkeä elimistölle, sillä se edesauttaa mm. kalsiumin ja raudan imeytymistä, vaikuttaa positiivisesti vireystilaan ja vähentää riskiä sairastua flunssaan. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, sillä se laskee vastustuskykyä ja lisää riskiä sairastua mm. hermoston rappeumasairauksiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. D-vitamiinin puutos liitetään myös usein masennukseen, joten riittävästä D-vitamiinin saannista olisi tärkeää huolehtia, erityisesti vuoden pimeimpänä aikana.

D-vitamiinin lähteet

On yleisesti tiedossa, että D-vitamiinia ei saa niin helposti ravinnosta, ja erilaisia suosituksia lukiessani törmään usein siihen, että pitää syödä riittävästi rasvaista kalaa, maitotuotteita, levitteitä sekä D-vitaminoituja tuotteita, jotta vitamiinia saa tarpeeksi. Oma ruokavalioni koostuu enimmäkseen kasvikunnan tuotteista, en käytä juurikaan maitotuotteita mutta syön kyllä satunnaisesti kalaa (ehkä noin 2-3 kertaa kuussa). Maitotuotteiden sijaan käytän melko usein D-vitaminoituja soijavalmisteita, kuten soijajogurtteja ja -juomaa, ja tietenkin syön D-vitamiinilisää purkista. Tästä huolimatta D-vitamiinin saantini on vähäistä.

D-vitamiinin puutostila

Yksi loppuvuoden tavoitteistani on ollut huolehtia D-vitamiinin saannista ja vaikka yritän käyttää vitamiinilisiä ja muutenkin syödä mahdollisimman monipuolisesti, kaipaisin vinkkejä ja tietoa siitä, miten saisin D-vitamiinitasot nostettua. Toki olen huomannut, että verrattuna viime vuoteen olen pysynyt terveempänä, jaksanut paremmin treeneissä ja palautunut nopeammin fyysisestä rasituksesta. Vaikka ero entiseen on selkeä, huomaan, että usein minua väsyttää erittäin paljon enkä saa oikein tehtyä asioita samalla tavalla kuin ennen. Haluaisin olla virkeämpi ja päästä niiden asioiden kimppuun, joihin ei yksinkertaisesti ole ollut energiaa.

Eli laita ihmeessä kommenttia, jos sinulla on ollut samanlaisia kokemuksia tai olet kärsinyt D-vitamiinin puutoksesta ja saanut sen normaalitasolle. Kaikki tieto on tervetullutta! 🙂

Mutta jos koet, että omassa vireystasossa, vastustuskyvyssä, mielialassa ja yleisesti terveydessä on parantamisen varaa, niin suosittelen tarkistuttamaan omat D-vitamiinitasot. Puhdilta saat kätevästi varattua haluamasi mittauksen tai räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan paketin. Palveluun pääset alla olevasta linkistä!

Väsyttääkö? Testaa johtuuko väsymys alhaisesta ferritiinistä tai D-vitamiinista!

Alennuskoodilla hoorayforsquats10 saat valitsemastasi palvelusta 10% alennuksen.

Mukavaa loppuvuotta!

Elina

3 vastausta artikkeliin “D-vitamiinin puutostila ja sen vaikutukset

  1. Kristiina

    Kiitos alekoodista, toimii näköjään myös tarjoushintaan ferritiini+d 🙂 muut arvot onkin otettu työterveydessä mutta nää ei kuulu soppariin…

    Tykkää

  2. Paluuviite: Kävin raskautta suunnittelevan terveystarkastuksessa – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s