Invisalign-oikomishoito aikuisena: tilanne 8 viikon jälkeen + Q&A

Invisalign kalvo-oikominen aikuisena

Yhteistyö: Hammaslääkäri Henna Hartikainen ja Oral Sumeliuksenkatu

// Oikomishoito saatu alennuksella blogipostausta vastaan

Olen saanut somessa ja kavereilta nyt muutamia kyselyitä Invisalign-oikomishoidostani, ja ajattelin jakaa vähän kuulumisia siihen liittyen. Kerron mm. siitä, miksi hampaiden välipintoja hiotaan ja olenko törmännyt ongelmiin hoidon aikana. Tässä vaiheessa olen oikonut hampaitani jo yli 8 viikkoa, eli puolessavälissä hoitoa ollaan, ja hammasrivistössä on havaittavissa ihan selkeät muutokset. Tsekkaa ennen ja jälkeen kuvat alempana! Oikomishoitoni tapahtuu siis Tampereella, Sumeliuksenkadun Oralissa ja hammalääkärinä toimii aina ystävällinen ja valoisa Henna Hartikainen.

Hampaiden välien hionta

Kun olin hammaslääkärillä edellisen kerran, sain käteeni oikomiskalvot viidelle viikolle ja siinä samalla ylärivistön hammasvälejäni hiottiin. Kerroin hampaiden hionnasta IG-stooreissa ja sain siihen liittyen muutamia ”apua”-kommentteja ja kysymyksiä siitä, sattuuko hionta ja miksi näin tehdään. Eli hampaat hiotaan hiontanauhalla silloin, kun halutaan varmistaa hampaiden liikkuminen haluttuun kohtaan. Se on melkeinpä pakko tehdä silloin, kun hammasväli on tiukka, kuten minulla, siitäkin huolimatta, että minulta puuttuu kokonaan ylärivistön viisaudenhampaat.

Olin alussa aika huolissani siitä, että hampaiden välejä joudutaan hiomaan, koska pelkäsin, että hampaat alkavat sattua ja vaurioituvat pysyvästi. Ne hiotaan kuitenkin niin, että yhdestä hampaasta lähtee noin 0,2-0,4 mm kiillettä, eli vain pieni osa hampaan 1-1,5 mm paksusta kiilteestä. Hampaat eivät siis vaurioidu toimenpiteessä. Itse hionta ei sattunut ja hionnan jälkeen hampaani olivat hieman herkät, mutta eivät vihloneet kertaakaan sen jälkeen.

Harmi, että unohdin ottaa siitä kuvan, mutta sain hammasvälien hionnan tuloksena etuhampaiden väliin sellaisen trendikkään Kate Moss -hammasraon! Se ei kylläkään näkynyt silloin, kun käytin kalvoja ja hammasrako meni 4-5 viikon aikana umpeen hampaiden liikkumisen myötä.

Invisalign-oikomishoitoon liittyvät ongelmat

Minulle on tullut useampi kysymys liittyen oikomishoidon ongelmiin, esim. aiheuttaako oikomiskalvojen pitäminen puheongelmia, sattuuko hampaisiin, kun syö ja onko vaikeuksia pitää oikomiskalvoja sen 22h päivässä.

Puheongelmia?

Olen kyllä kuullut, että joillekin tulee erilaisia puheongelmia oikomishoidon aikana ja esimerkiksi s:n ääntäminen on vaikeaa. Omat kaverini ovat kuitenkin sanoneet, etteivät huomaa mitään erikoista puheessani. Toki huomaan itse välillä, että kalvojen vaihtovälin lähestyessä (kun vanha kalvo ei ole enää niin tiukka) saatan hieman sössöttää.

Sattuuko syödessä?

Mitä tulee hammaskipuun syödessä, niin sitä on ja ei. Kuten kirjoitin edellisessä Invisalign-postauksessa, uuden kalvon laittamisen jälkeen hampaat ovat aika arat, sillä liikkumista tapahtuu silloin eniten, jolloin syön enemmän pehmeää ruokaa. Loppuviikosta syöminen on jo kivutonta, ja pystyn syömään kovempaakin ruokaa huoletta.

Kun 22 h päivässä ei onnistu?

Se, että kalvoja joutuu pitämään suussa 22 tuntia päivässä, saattaa välillä aiheuttaa vaikeuksia. Esimerkiksi, kun viettää iltaa kavereiden kanssa illallisen ja punaviinin merkeissä, saattaa kalvot jäädä rasiaan jopa 3-4 tunniksi. Muutaman kerran olen myös unohtanut laittaa ne takaisin suuhun syömisen jälkeen, kun olen ollut ajatuksissani tai superkiireinen. Tällaiset harvakseltaan tapahtuvat kerrat eivät projektia vielä kaada, mutta pahimmassa tapauksessa hammaslääkäri voi joutua tekemään hampaiden skannauksen uudestaan ja tilaamaan loppuajaksi uuden setin kalvoja, mistä unohtelija voi joutua maksamaan aiheutuneet kulut. Kannattaa siis pitää kalvojen säilytysrasia aina taskussa tai pöydällä, niin ei unohduksia pääse tapahtumaan.

Ennen ja jälkeen -kuvat

Kuvista ennen oikomishoitoa voi nähdä, että oikea kulmahammas on kääntynyt ja tilanpuutteen vuoksi myös työntänyt vieressä olevan pienemmän hampaan taakse, kun taas vasemman puolen etuhampaat ovat suorassa.

Invisalign-oikomishoito: ennen ja jälkeen, tilanne 8 viikon jälkeen.
Invisalign-oikomishoito // Kuvat ennen ja 8 viikon jälkeen.

Kahdeksan viikon Invisalign-oikomishoidon jälkeen kulmahammas on saatu jo jonkun verran suoristettua ja taakse työntynyt hammas tuotua eteen. Tuoreista kuvista näkyy myös kalvojen kiinnikkeet, jotka hiotaan pois oikomishoidon päätyttyä.

Invisalign-oikomishoito: ennen ja jälkeen, tilanne 8 viikon jälkeen.
Invisalign-oikomishoito // Kuvat ennen ja 8 viikon jälkeen.

Vaikka muutos hoidon puolessavälissä on jo aika huomattava, en malta odottaa sen päättymistä. Suorat hampaat – täältä tullaan!

Invisalign-oikomishoito: ennen ja jälkeen, tilanne 8 viikon jälkeen.
Invisalign-oikomishoito // Kuvat ennen ja 8 viikon jälkeen.

Alekoodi Invisalign-oikomishoitoon

Kuten ylempänä mainitsin, oikomishoidostani vastaa hammaslääkäri Henna Hartikainen, jonka toimipiste sijaitsee Tampereella, Sumeliuksenkadun Oralissa. Jos olet suunnitellut oikomishoidon aloittamista ja satut asumaan Tampereella, niin saat alekoodilla ”Elina 2019” yhteensä 100 euron alennuksen Invisalign Go -hoidosta. Tämä alekoodi käy ainoastaan Henna Hartikaisen tekemiin oikomishoitoihin Tampereen Oralissa. Saat koodin käyttöösi varaamalla Hennalta ilmaisen, 30 min mittaisen oikomishoidon arvioinnin Oralin nettisivuilta.

Kokemuksia Invisalign-oikomishoidosta

LUE ENSIMMÄINEN POSTAUKSENI INVISALIGN-OIKOMISHOIDOSTA:

KOKEMUKSIA INVISALIGN-OIKOMISHOIDOSTA AIKUISENA

Hymyä päivääsi!

Elina

Yksi vastaus artikkeliiin “Invisalign-oikomishoito aikuisena: tilanne 8 viikon jälkeen + Q&A

  1. Paluuviite: Invisalign-oikominen aikuisena: tilanne 15 viikon jälkeen – Hooray for Squats

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s