Omasta ajasta ja nuukuudesta

Aikaa itselle äänikirjan parissa

Olen toipunut eilisestä krapulasta ja tänään on pitkästä aikaa energiaa. On sellainen olo, että asiat kiinnostavat ja toivoa tulevasta löytyy. Myös aivot toimivat yllättävän hyvin ja sumu on poissa. Niinpä tuli pohdittua aikaa.

Lupasin itselleni, että vuonna 2021 annan itselleni enemmän aikaa. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, ilmenee jokaiselle varmasti eri tavalla. Minulle se tarkoittaa sitä, että päivässä on vain rajallinen määrä tunteja, joista ison osan haluaisin käyttää vain itseeni, aina kuin mahdollista. 

En halua enää sitä tunnetta, että elän jollekin asialle, joka ei tuo minulle onnea taikka palvele minun hyvinvointia. Aion olla nuuka aikani suhteen, koska aika on ainoa asia, joka on ainoastaan minun tuhlattavaksi tai jaettavaksi.

Nuuka on muuten hauska sana, jonka synonyymeja ovat säästäväinen, kitsas, saita, pihi, itara. Ja se on sillä tavalla hauska, että positiivinen assosiaatio liittyy ainoastaan sanaan säästäväinen. Mutta ikävä totuus on, että aikaa ei voi laittaa säästöön, vaan se kuluu. Ainoastaan itsellä on se valta päättää, mihin asioihin sitä käyttää. Aikaan on pakko soveltaa tervettä itsekkyyttä, jotta kuolinvuoteellaan ei havahdu siihen, että käytti aikaansa vääriin asioihin. 

Ennen kuin avaan tarkemmin, mihin asioihin itselleni omistaman ajan haluaisin käyttää, jaan ne kolmeen kategoriaan:

  1. Asiat, jotka tuovat minulle iloa. 
  2. Asiat, jotka kehittävät ajatteluani.
  3. Asiat, jotka kehittävät taitojani.
Aikaa itselle äänikirjan parissa

Asiat, jotka tuovat minulle iloa

Ensimmäiseen ja mielestäni tärkeimpään kategoriaan kuuluvat asiat, jotka tuovat iloa juuri minulle, mutta eivät välttämättä kasvata millään tavalla ihmisenä, kehitä ajattelua taikka taitoja. Näitä ovat mm. doodlaaminen eli yksinkertaisten kuvien piirtely ihan huvin vuoksi, kalenterin ja päiväkirjan täyttäminen maailman turhimmilla jutuilla, musiikin kuuntelu, lattialla makaaminen, yin-jooga, murhamysteeripodcastien kuuntelu, dokkarit ja leffat, joraaminen housen tahtiin kun olen yksin kotona, uusien reseptien kokeilu, ASMR:n kuuntelu, kävelylenkit luonnossa, kissan kanssa hengailu, Bejeweled Blitzin pelaaminen ja Ben & Jerry’s jäätelön syöminen suoraan purkista. Jotkut näistä saattavat vaikuttaa jonkun mielestä ajan tuhlaamiselta, mutta siinä tapauksessa uskallan väittää vastaan, sillä John Lennonkin sen aikoinaan sanoi: ”Time you enjoy wasting, was not wasted”.

Asiat, jotka kehittävät ajatteluani

Toiseen kategoriaan sisällytän kaikki ajattelua kehittävät aktiviteetit mutta samaan aikaan myös ihan vain olemisen. Passiivinen oleminen harvoin tarkoittaa passiivista ajattelua, sillä nimenomaan tylsyys ja häiriötekijöiden puute vaikuttavat mielikuvituksen kehittymiseen ja luovien ideoiden syntyyn. Aktiiviset ajattelua kehittävät asiat voisivat tänä vuonna olla ainakin äänikirjojen kuuntelu, lukeminen ja kirjoittaminen. Erityisesti ihmismieltä käsittelevät kirjat voisivat opettaa minulle paljon niin itsestäni kuin muistakin. Kommunikaatio, työelämä, rahankäyttö, uupumus, vaikuttaminen ja luovuus kiinnostavat myös erittäin paljon aiheina. Kirjoittamista ajattelin harrastaa nyt paljon aktiivisemmin, koska sen lisäksi, että se auttaa minua jäsentämään päässä pyöriviä ajatuksia, aika usein kirjoittamisprosessin aikana oivallan myös paljon uutta.

Asiat, jotka kehittävät taitojani

Kolmanteen kategoriaan kuuluu kaikki se tekeminen, joka jollain tapaa kehittää taitojani. Ensimmäisenä listallani on fyysistä kuntoa kehittävä treenaaminen kuntosalilla, ryhmäliikunnassa, kotona tai poluilla (tosin mitään tavoitteita en treenaamiseen suhteen aseta, vaan haluan edelleen treenata fiiliksen mukaan). Toisena on Copywriterin työtä tukevien taitojen kehittäminen. Näitä voivat olla mm. taito käsikirjoittaa TV-mainoksia ja podcasteja, laatia uutiskirjeitä ja esitteitä, kirjoittaa puhuttelevia artikkeleita, kiteyttää, säväyttää ja myydä. Taitoja lähtisin kehittämään tietenkin tekemällä, nyt kun Copywriterin opinnot ovat yhtä tehtävää vaille valmiit, sekä lukemalla alaan liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja trendiaineistoja. Extrana tähän kategoriaan lisään sellaiset taidot, joita en varsinaisesti koe tarvetta kehittää, mutta joista nautin tosi paljon pieninä annoksina: ompeleminen (kävinhän kerran sen vuoden pituisen kurssin ja sitä paitsi omistan ompelukoneen JA saumurin), maalaaminen (maalit, kankaat ja teline odottavat kaapissa), sekä kitaran ja pianon soittaminen (välillä on kiva palata lapsuuden ajan harrastuksiin ja välineetkin löytyy).

Näihin asioihin ajattelin käyttää itselleni omistamaa aikaa ja toivon mukaan nautin joka hetkestä.

Millaisia juttuja sä aiot tehdä juuri itseäsi varten tänä vuonna?

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s