Kävin raskautta suunnittelevan terveystarkastuksessa

*Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi / Sisältää mainoslinkkejä

Olen käyttänyt Puhdin palveluja jo vuosia sen helppouden vuoksi. Puhdin verikokeisiin pääsee ilman lääkärin lähetettä ja tulokset saa hyvin nopeasti, yleensä jo seuraavana päivänä. Näytteenotto tapahtuu Mehiläisen laboratoriossa, joita on noin 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla. Nyt sain mahdollisuuden käydä jälleen verikokeissa ja ottaa selvää kehoni terveydentilasta. Tutkimustulokset olivat mielenkiintoisia, osasta olin mielissäni, mutta osa jäi hieman harmittamaan.

Tutkimuspaketti raskautta suunnittelevalle

Puhti tarjoaa erilaisia valmiita terveystarkastuspaketteja eri tarpeisiin ja aiemmin olenkin käynyt mm. Kasvissyöjän terveystarkastuksessa. Tein vertailua eri tutkimuspakettien sisällöstä ja tällä kertaa päädyin Raskautta suunnittelevan terveystarkastukseen.

Puhti verikoe tutkimuspaketit
Puhti.fi tutkimuspakettien vertailu.

En siis suunnittele raskautta, mutta tämä paketti piti sisällään muiden tärkeiden arvojen lisäksi kilpirauhashormoni Tyroksiinin mittauksen. Kilpirauhasarvot tarkastetaan yleensä alkuraskauden aikana neuvolassa, eli siitä syystä niiden mittaus varmaan kuuluukin tähän pakettiin.

Muutokset kilpirauhasarvoissa

Mun kilpirauhasarvot ovat heitelleet koko vuoden. Viimeksi kävin tsekkaamassa ne alkuvuodesta (25.1.2022) ja entinen työterveyslääkärini kehotti tarkistuttamaan ne uudestaan 2-3 kk kuluttua.

Sain positiivisia uutisia!

Tyroksiiniarvo (T4-V) oli kahdessa kuukaudessa noussut 12,1 pmol/l -> 16,6 pmol/l, ja tyreotropiini (TSH) oli samassa ajassa laskenut normaalilukemaan 5,42 mU/l -> 2,8 mU/l.

Normaalia korkeampi TSH -taso voi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Eli näillä näkymin, minulle ei ole kehittynyt kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä tarkoittaa sitä, että en myöskään tarvitse loppuelämäksi kilpirauhaslääkitystä. Toki käyn tarkistuttamassa kilppariarvot uudestaan vaikkapa puolen vuoden kuluttua ihan varmuuden vuoksi.

Veriarvot uupumuksen jälkeen

Minulle oli tärkeää käydä kattavassa tutkimuksessa uupumukseni jälkeen jotta näen, voinko nyt myös sisäisesti hyvin vai pitääkö mun tehdä jotain peliliikkeitä. Mieltäni rauhoitti se, että melkein kaikki veriarvot näyttivät hyvältä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

  • Hemoglobiini oli normaalitasolla: 139 g/l.
  • Pitkäaikainen sokeri oli hyvä: 34 mmol/mol.
  • Kokonaiskolesteroli oli 4.2 mmol/l (tavoite alle 5).
  • Hyvän kolesterolin (Kol-HDL) arvo oli 1.49 mmol/l (tavoite yli 1.2)
  • Haitallisen kolesterolin (Kol-LDL) arvo oli 2.1 mmol/l (tavoite alle 3)

Folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville (tai raskautta suunnitteleville) oli myös normaalitasolla. Folaatti tunnetaan myös B9-vitamiinina, ja sitä tarvitaan mm. solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. 

Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini (B9).

B12-vitamiini, jonka saanti on tärkeää erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille, oli sekin viitearvojen sisällä.

B12-vitamiini mm. suojelee normaalia aivotoimintaa ja solujen uusiutumista.

Huonoja uutisia tuli, kun D-vitamiiniarvot olivat jälleen kerran matalat. Joka tutkimuksessa, jo usean vuoden ajan, ne ovat olleet matalat (myös silloin kun söin D-vitamiinia purkista), niinpä epäilen, että taustalla voi olla imeytymishäiriö tai sitten en vaan saa tarpeeksi D-vitamiinia ruuasta. D-vitamiinin puutoksesta ja sen vaikutuksista olen kirjoittanut jo aiemmin täällä blogissani – käy ihmeessä lukemassa!

D-vitamiini vaikuttaa mm. luuston kuntoon.

Myös ferritiiniarvot olivat pettymys. Olin nimittäin saanut ne jossain vaiheessa nostettua viitearvojen sisälle, mutta nyt ne tipahtivat taas alle 30 ug/l. Olen kirjoittanut blogissani aiemmin raudanpuutteesta, sen syistä ja oireista, käy tsekkaamassa!

Raudanpuutetta esiintyy mm. hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja urheilijoilla; naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. 

Viime aikoina olen kyllä laiminlyönyt vitamiinien ja raudan ottamisen purkista, eli sillä saralla täytyy skarpata! Mutta muuten olen erittäin tyytyväinen tuloksiin.

Jos olet kiinnostunut omasta terveydestä tai haluat varmistuksen siitä, että kaikki on hyvin, käy ihmeessä tutustumassa Puhtiin ja varaa aika verikokeisiin. Alla olevasta linkistä pääset suoraan Puhdin sivuille ja muista hyödyntää myös alekoodiani.

ALEKOODI HOORAY FOR SQUATS -BLOGIN LUKIJOILLE:

Koodilla hoorayforsquats10 saat nyt 10% alennusta valitsemastasi testipaketista.

Elina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s